China web image

Китайските власти не спират да бъдат обвинявани в хакерски атаки. Един месец след като страната блокира достъпа до Gmail, Пекин отново е посочен като виновник за поредната хакерска атака. Този път става въпрос за Microsoft Outlook, услугата за електронна поща на американската компания.

ВИЖ ОЩЕ: BREVA GENIE 03 Е ПЪРВИЯТ ЧАСОВНИК С ВГРАДЕН КИЛОМЕТРАЖ

Става въпрос не за разбиване на сървърите, а за провеждането на т.нар. MITM (man-in-the-middle) атака, която има за цел да прихване съдържанието на писмата. Този вид посегателства се използват основно за подслушване. Сайтът за наблюдение на интернет мрежата GreatFire публикува съобщение, че потребителите в Китай, които използват Outlook през клиентски програми (Mozilla Thunderbird, мобилни приложения и др.) са подслушвани от китайското правителство. Това обаче не се случва, ако те използват уеб версията на електронната поща.

Според информацията на GreatFire китайските власти използват фалшиви сертификати за защита на връзката, чрез които се прихващат електронните писма.
Предполагаемата цел е следене на определена група от потребители, както и тяхната комуникация.

Microsoft излезе с официално изказване по въпроса, в което потвърждава за наличието на атаката. Не е ясно дали заплахата е преминала или е било само временно събитие. От Пекин все още не са отговорили на сериозното обвинение срещу тях.