mtel-image мтел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на „Мобилтел“ ЕАД да придобие 100% от акциите на „Бултел Кейбъл България“ ЕАД.

Според решението на комисията участниците по сделката „ще могат да въведат иновации и да разширят своето портфолио, подобрявайки възможността от избор на стоки и/или услуги за клиента. С придобиването на Близу, Мобилтел ще има възможността да предлага по-добри услуги на своите потребители, а на съществуващите такива на Близу – по-добри оферти и пълно покритие на продуктовия пазар. В тази връзка качеството на услугите, предоставяни от Мобилтел, ще бъде повишено поради пълният капацитет от услуги, които ще бъдат достъпни за клиента“.

Според БТК сключеното споразумение между Близу и Макс Телеком за взаимно предоставяне на услуги на едро може да доведе до обвързване Мтел, Близу и Макс Телеком. Позицията на Макс Телеком е, че тази сделка няма да доведе до получаване на значително конкурентно предимство за Мтел.

Според М САТ Кейбъл ЕАД придобиването ще превърне Мтел в най-големия телеком в страната, а становището на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) се казва, че сделката „няма да предизвика пазарни деформации или негативни ефекти като цяло“.  Причината за това е, че на пазара има много други участници, които „могат да упражнят балансиращо въздействие“.

Напомняме, че по данни на Telekom Austria Group blizoo България има дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на ТВ услуги. Компанията има приблизително 373 000 клиенти, които получават фиксирани гласови, интернет и ТВ продукти чрез DOCSIS 3 технология. blizoo България покрива 1.3 млн. домакинства.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS