854x480_photons

Ясно е на всеки, че единствено комбинацията от потребителско име и парола не е достатъчно, когато искате да се впишете в някой сигурен сайт или услуга. Многофакторната верификация чрез смс и други системи за известия стана много популярна напоследък, но и тя не е без своите недостатъци.

ВИЖ ОЩЕ: ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ И ЯВЛЕНИЯ В ИНФОРМАЦИОННАТА СИГУРНОСТ ПРЕЗ 2014

На бял свят се появи ново решение на проблемите, което е едновременно практично и удобно. Допълнително преимущество е, че е почти невъзможно да бъде разбита защитата му. Става въпрос за квантова автентикация – използването на принципите на квантовата механика в информационната сигурност.

Това е един необичаен, но много полезен подход. При него се използва свойството на фотоните (частиците на светлината) да имат няколко състояния едновременно, както и лазерен лъч, който чете повърхност, заредена с наночастици от фотони. При прочитането на състоянието им се създава уникална решетка. Тя се използва като фактор за автентикация и е практически неразбиваема криптографски, тъй като единиците фотони могат да бъдат 0 и 1 едновременно. Математическите модели не могат да се справят със сложността на шифрите.

Тъй като фотоните могат да бъдат на няколко места едновременно, при преглед на решетката няма как да може да се отгатне точното им местоположение. За момента това е само теоретичен метод, който все още не е изпробван на практика, но с развитието на технологиите квантовата автентикация ще стане съвсем реална.