o-DATA-CENTER-facebook
Традиционните центрове за данни винаги изглеждат еднотипно – огромни сгради със сложни съоръжения и всякакви компютърни и помощни системи, грижливо подредени като в библиотека. Facebook реши да направи няколко свежи стъпки, за да подобри своя център, в отговор на нарастващото потребление на услугите, които предлага.

ВИЖ ОЩЕ: ТИСЕНКРУП ПРЕДСТАВИ АСАНСЬОРИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

За разлика от своите конкуренти, компанията сама е изградила и сама контролира тази дейност. В интернет се разпространиха снимки на някои от добрите идеи, които Facebook е въвела.

ndddlrprizexjvxsm57q
Една от тях е създаването на наклонена рамка, върху която се поставят твърдите дискове. Достъпът се улеснява значително и техниците могат да подменят развалените дискове много по-бързо.

kynscarcm3bpctelo9th
За разработване и тестване на мобилното приложение за iOS, екип от Facebook е купил стотици бройки Mac Mini компютри. Те са свързани заедно в една част от центъра и позволяват на софтуерните инженери да работят върху приложението в естествена среда. Това е рядко явление в центровете, където обикновено се използват еднакви компоненти за максимална съвместимост.

dfxgecckxyzqcrxwediw
За създаването на архив с данни, които не се ползват често, от Facebook са решили да използват Blu-Ray дискове. Златният стандарт и до момента е използването на магнитна лента, защото тя е евтина и предлага добри възможности за съхранение на такива данни. Социалната мрежа работи с фирма, която разработва роботи, за да създаде една иновативна система. Тя се управлява от ръка на робот, която автоматично сортира дисковете. Използването на Blu-Ray дискове е 50% по-евтино и използва 80% по-малко електрозахранване.

Впечатляващо е как екипът на Facebook залага на иновативни начини, за да подобри своята работа. Със сигурност ще очакваме още интересни изненади от тях в бъдеще.