Концепция за OLED iPhone от Apple | Снимка: Tech Driven Times

През последните месеци разбрахме много за следващото мобилно устройство от Apple и ако слуховете се окажат верни, то смартфонът определено ще бъде доста интересен — стъклен панел, OLED екран, тънки безели, безжично зареждане и скенер за пръстови отпечатъци, внедрен в дисплея. Как обаче ще се казва това устройство?

Според някои, логичният избор е iPhone 8 — все пак миналата година излезе iPhone 7. Малко вероятно е обаче Apple да изберат това име, защото следващият iPhone ще е „радикална промяна“ в дизайна и функционалността, така че „8“ е не достатъчно ангажиращо. Изключваме наименованието iPhone 7s, защото то е запазено за други две устройства, които ще бъдат представени заедно с OLED джаджата и ще са ъпгрейди на миналогодишните. Какво друго? iPhone X мое би? Това е по-вероятно, защото все пак тази година се навършват 10 години от премиерата на първия смартфон от Apple. Има слухове и за iPhone Edition, но това звучи още по-странно дори от iPhone 8.

Добре де, тогава как? Как ще се казва следващият iPhone?

Отговорът, според Forbes, е още в заглавието. Следващият радикален смартфон, който Купертино ще представят септември месец, ще се казва просто iPhone.

Замислете се и ще видите, че всичко звучи логично — през последните две години Apple започна една лесно забележима тенденция да премахва части от имената на своите продукти. А какви точно части? MacBook Air стана MacBook. Ъпгрейдната му версия? Отново се казва MacBook. Миналата седмица казахме сбогом на iPad Air 2, който се превърна в наследника си iPad. Дори операционната система Mac OS X стана чисто и просто macOS (тук Sierra е необходима втора част от името; все пак това е операционна система и версиите трябва да бъдат разграничавани по интуитивен начин).

И така какво става? Apple бавно но славно започнаха да обособяват два класа при своите продукти — стандартни (ако можем така да ги наречем) и Pro модели. Отново: MacBook и MacBook Pro, iPad и iPad Pro… Що се отнася до смартфона, ако тази година видим устройство, което се казва iPhone, напълно възможно е на следващата година Купертино да представят и Pro модел.

Ще кажете „Да, но Apple Watch не се дели на два различни модела!“ Всъщност Apple представиха часовника си в два размера, така че може би не сме далеч от истината и вземат изведнъж да сменят имената и там (на Apple Watch и Apple Watch Pro може би?)

И така, какво ще кажете? Звучи ли ви логично именуването на следващия iPhone и останалите продукти, които Купертино ни предлагат? Споделете с нас в коментарите.