Европа е най-западният полуостров на Евразия, обикновено разглеждан като самостоятелен континент. Той граничи с Атлантическия океан на запад, Северния ледовит океан на север и Черно и Средиземно море на юг. Границата му с Азия на изток не е ясно очертана, но най-често се приема, че преминава по планината Урал и река Урал, Каспийско море и Кавказ. Европа е вторият най-малък континент с площ около 10 180 000 km² или 2% от площта на планетата и 6,8% от площта на земната суша. Континентът е трети по население след Азия и Африка със 731 милиона жители или около 11% от хората в целия свят.

След XVI век европейските държави започват да играят важна роля в историята на целия свят. До средата на XX век в различни периоди те контролират Америка, Океания, почти цяла Африка и големи части от Азия. Това обаче е по-скоро модерната история на Европа, като континент. Старият континент неслучайно носи това име. Тук лежи една история написана с перо и войни, велики гении и огромни територални промени. Това, което познаваме днес е континент, който е претъпял толкова много промени, че дори и историята не помни някои от тях.

За да придобием поне малка представа, за какви териториални промени става въпрос, един ентусиаст е направил доста интересно клипче. То ни показва Европа през последните 1000 години със своите промени в границите си. Във видеото ще видите как за толкова време са се случили толкова неща, че дори има такива, за които не сте и чували. Ще видите как се раждат и умират държави, как възкръсват и биват потопени от войните. Ще видите как се променя историята на десетки народи в рамките на три минути и половина.

Данните във видеото може да не са на 100% точни.