Изображение: Jeff Palacios/Flickr.com

 

Смартфоните, интернетът и приложенията към тях безспорно се превърнаха в новата дрога за всеки един потребител. Вече почти не остана човек, който да е със старо поколение телефон, ако мога така да ги нарека. Самата аз наскоро се добих със смартфон и едно от първите неща, към които мигновено се пристрастих, беше именно приложението Instagram. Имах желанието постоянно да правя снимки, които да споделям. Точно като дрога. Това ме накара да се замисля и да си задам въпроса какво толкова има в него, че милиони ежедневно и ежечасно да публикуват снимки на едни от най-личните моменти в живота си, а и не само.

Той е достъпен

Instagram може да се нарече “достъпен” поради няколко фактора. Първо той е безплатен. В днешно време малцина искат да си харчат парите точно за приложения, особено ние българите. Все още не сме свикнали с това. Банално, но факт! Второ, интерфейсът му  е лесно разбираем дори за тези, които не са технически грамотни. Всеки, който използва приложения за обработка на снимки знае, че повечето от тях са с прекалено много филтри, прекалено неподредени и понякога прекалено сложни за обикновения потребител, който иска максимално бързо и лесно да постигне добри резултати.

Instagram те кара да се чувстваш и да изглеждаш като професионалист

Мнозина си мечтаят да правят бляскави снимки, чрез които да впечатляват, но малцина успяват, защото фотографията е скъпо струващо удоволствие. Приложението има едва 17 филтъра (в сравнение с останалите това наистина е малко), чрез които почти всяка снимка за секунди се превръща от обикновена в почти професионална фотография. Необходими са просто малко въображение и телефонна камера. Instagram е заклеймяван с това, че изкривява разбирането за фотография, но не бива да се пропуска фактът, че много професионалисти използват приложението за платформа, на която да представят, а дори и да продават своите снимки.

Социална мрежа в снимки

Instagram скоро беше рожденик и навърши две години, през които успя да събере милиони почитатели по цял свят. С времето той се превърна в социална мрежа от снимки, където можеш да споделяш своите преживявания и емоции. Нека не забравяме, че с хаштагове, които се поставят под фотографиите, както и „следването“ на потребители, той доста наподобява Twitter, което го направи още по-лесно възприеман. Възможността за споделяне в най-популярните социални мрежи успя да му спечели още повече почитатели и още по-голямо поле за реклама.

Общности

Именно чрез въпросните хаштагове, които споменах по горе, в Instagram се създадоха доста общности. Ако искате ги наречете сродни души по интереси. Любители на различни животни, любители на черно-бялата фотография, любители на мода, храна и други. Всички те намериха място, а и много почитатели в приложението като ежедневно с публикуват хилади снимки.

Звезден блясък

Имате ли любима известна личност? Искате ли да разберете повече за нея и за живота й? Е, направете си акаунт в Instagram, защото почти няма звезда, която да не си е създала такъв. Почти всеки, който се присъедини в семейството на мобилните фотографи търси първо любимите си знаменитости. Воайорството си е в кръвта на човека и именно заради това подобни приложения са така масово използвани.

Колкото и неща да изброявам съм сигурна, че всеки има свое виждане и мнение за приложението Instagram. За едни то е емоционално, за други професионално, за трети просто потребителско. Милиони го използват като техният брой се увеличава с всеки изминал ден, което доказва, че той е изключително успешен. Успя да обедини почитателите на iPhone и Android, както и любителите непрофесионални и професионални фотографии, което го превърна в едно от най-използваните приложения. Дали ще запази челното си място в класациите, предстои да разберем.