art-semestar-final

Как завършва едно финансово обучение? С картини, лампи и инсталации е верният отговор. Е, не е правило, по-скоро приятно изненадващо изключение, наречено Арт семестър.

Художници, скулптури, артисти по душа и призвание изучаваха две седмици как да правят своя бюджет, как да го управляват, защо, къде и как да инвестират. Научиха не малко за Българската фондова борса, международните пазари и индекси, впечатлиха се от възможностите, които предоставят взаимните фондове и…вдъхновени от всичко това, създадоха своя творба. Корпоративен университет Карол за втора година включва творческа седмица в обучението по лични финанси. Така всеки един от участниците има възможност да преосмисли идеи, нови знания и нова мотивация, за да направи послание чрез своето произведение, създадено по време на Арт семестър.

Звучи интересно, нали? Ако се съди по резултатите, показани на финала, било е повече от интересно.

Един от художниците, Ромео Смилянов, успя да нарисува поредица от шест цветни бика. Рисувам само места, на които съм бил и неща, които съм видял. Това е бикът, който и аз преди доста години успях да пипна на Уолстрийт, каза при представянето на работите си творецът. Той показа само пет от картините си, защото шестата вече е заминала за Чикаго. Това е първата продадена картина от творбите на Арт семестър. Участниците се надяват бикът, символ на възходящия пазар, да донесе късмет на всички и да има голям интерес към общата изложба, която ще бъде подредена в клиентския салон на Карол.

Бикове нарисува и Мая Стойкова, студентка в Националната художествена академия. В нейната жълта интерпретация, падащият пазар е наведен бик, а не мечка, както обикновено се изобразява. Тя е автор и илюстратор в няколко колективни романа и част от изданията подари на корпоративната библиотека на Карол, където се провеждат всички обучения на финансовата институция. Да си художник е като да си инвеститор, винаги рискуваш, смята Мая, която признава, че е била много далече от всичко, свързано с финансите, а сега смее да мисли, че има представа за това какво са парите и как самата тя може да ги управлява.

Всъщност,  признанието, че финансовата им грамотност не е била на ниво, направиха почти всички участници. Всеки е извървял по свой начин пътя до идеята да промени това. Светла Георгиева, която дълги години е живяла и творила на о-в Майорка, е успяла в творческата седмица да нарисува триптих „Икар”. Ако произведението се продаде, тя ще инвестира половината от сумата в един от фондовете на Карол. Има планове да продължи проекта си с поредица по-малки картини и ако те се продадат през есента, за когато е предвидена обща изложба на участниците в Арт семестър, отново ще инвестира във фонд на Карол.

Един от скулптурите, Николай Маринов, донесе затворен сандък и до последния момент пазеше тайна какво има вътре. При представянето на творбата си, той обяви – това е фабрика за въображение. При нея няма загуба, а само печалба, затова винаги свети зелено. Инсталацията беше включена и той демонстрира пред колегите си идеята за инвестиция, която не носи риск от загуба. Подобни идеи за вложение, което винаги да носи най-високата доходност се появиха и на общото платно, което участниците в Арт семестър 2015 нарисуваха в специално създадено творческо ателие в библиотеката на Карол. Картината ще остане в корпоративния университет подобно на паното, което беше създадено миналата година, когато творците направиха своя първи опит да рисуват във вода с древната техника ебру.

Финалът на Арт семестър съвпадна с финала на конкурса за новатори в образованието, организиран от uchi.bg, където Милена Петкова, създател и ръководител на проекта беше номинирана с цялостната концепция с иновативни проекти на Корпоративен университет Карол, който провежда образователни инициативи без аналог у нас.

Творбите на Арт семестър ще бъдат включени в електронен албум, както се случи и миналата година, а през есента ще бъде открита обща изложба, с повече авторски произведения на участниците. До тогава завършените работи ще бъдат показани в клиентския салон на Карол. Всички те ще бъдат с обявена цена и може да бъдат закупени. Организаторите не вземат никакви комисионни и по този начин подкрепят творците. Те ще бъдат поканени да направят и свои самостоятелни изложби, какъвто жест беше направен и за участниците в първото издание на проекта.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS