Вярвате или не, но днес съществуват роботи, които биват внедрявани в определени общности, наподобяват изцяло вида и поведението на индивидите в тях и дори се очаква в перспектива да ги управляват.

Разбира се, не става въпрос за общности от хора, а на едни от най-социалните животни на планетата – пчелите. Преди броени дни една европейска изследователска инициатива, наречена FOCAS (Fundamentals of Collective Adaptive Systems), отчете първите си резултати в тази област.

Екипът на проекта си е поставил за цел да разбере как комуникират социалните животни и в частност – пчелите. За да постигнат тази цел, изследователите са създали рояци от роботи, наподобяващи пчели и в известна степен – държащи се като тях.

Тези изкуствени насекоми са „внедрени“ в истински пчелни общности и вече дават информация за поведението на медоносните пчели. Изследователите се надяват скоро миниатюрните машини да започнат да комуникират успешно с насекомите, което в перспектива би дало безпрецедентна информация за тяхното поведение и вероятно за причините все по-често рояци да напускат кошерите и да измират.

Нещо повече – от екипа на проекта FOCAS се надяват в бъдеще изкуствените пчели до такава степен да наподобяват истинските, че последните да започнат да ги следват и по този начин – да бъдат предотвратени техни действия, водещи потенциално до измиране.

Сподели
Предишна страницаFacebook създаде … младежки портал
Следваща страницаЛахлан Мърдок поема управлението на FOX след сделката с Disney
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.