багаж
Picture credit: Sheknows

Знам, че мъжете, четейки следващите редове, ще ме разберат и ще се молят, ако жените им също ги прочетат, да си вземат поука. Поради една или друга причина обаче на всички ни се е случвало да попадаме в ситуация, в която един сак не стига и тук идва големият въпрос как да си натъпчем багажа в един куфар?

[cquote]Много багаж, малък куфар и никакво време[/cquote]

Познатата банална ситуация … вечерта преди да заминем за море или бизнес среща в друго населено място. И в двата случая разполагаме с ограничено място, което да побере всичките ни дрехи. Докато в единия случай говорим за багажника на комбито, който трябва да побере тоновете обувки на жена ви, то в другия имаме скромен сак, който трябва да мине на летището без да плащаме за свръхбагаж. Където и да отиваме, този проблем е винаги налице и да се справим с него не винаги е лесна и постижима задача.

За да оползотворите и последната дупчица в куфара има няколко трика, от които може да се възползвате. Така винаги ще имате в себе си само най-необходимите неща без да се налага да влачите половината покъщнина със себе си. [lquote]Поинтересувайте се за времето[/lquote]На първо място, след като сте решили къде ще ходите, проверете какво ще е времето. В повечето случаи, при пътуване за два или три дни, е лесно, защото вероятността за внезапно разваляне на времето е много по-малка. Ако пътуването ви ще е за около седмица или повече, то непременно направете справка с няколко достоверни източника на метеорологичните условия и преценете ситуацията. Ако има и най-малко съмнение за влошаване на времето, то непременно се подгответе с някоя връхна дреха. Казвам “някоя”, а не цял гардероб.

След като вече знаете какво ще е времето, трябва да прецените колко дрехи ще ви трябват в зависимост от дължината на престоя. Това е доста деликатна точка от приготвянето на багажа, преди всичко за дамите, но също и за мъжете, които се изявяват като контета. [lquote]Преценете пътуването и вземете само най-необходимото[/lquote]Ако говорим за дрехи, то най-оптималният вариант може би бил следният: вземате си панталони, съответно рокли, с две по-малко от броя на дните на вашето пътуване. Така за петдневен престой ще имате три чифта. Първите три дни карате всеки ден с различна дреха, а на четвъртия и петия завъртате с дрехите от първите два. По този начин няма да бие на очи, че имате малко дрехи и същевременно няма да влачите прекалено много багаж. За самото пътуване използвайте едни и същи дрехи или поне комбинирайте с някой от комплектите, които сте ползвали през седмицата. Не се старайте да имате отделни облекла за пътуването, защото на никой няма да му прави впечатление с какъв тоалет чакате автобуса или самолета,все пак няма да дефилирате на модния подиум.

Що се отнася до обувките, то би било хубаво да се ограничите до максимум два чифта ежедневни обувки и едни официални ако пътуването е за повече дни. Ако е за по-малко, то може да минете с едни ежедневни и едни официални, като голямо значение има и къде отивате. Все пак на морето няма да ви трябват луксозни обувки, както и на бизнес срещата не е нужно да влачите маратонки. Тук ще се въздържа от съвети към дамите, защото те не разбират този език и няма да могат да възприемат факта, че им казвам да вземат малко обувки.

Picture credit: Australia movie

Бельото е много важно, но не прекалявайте. Все пак, където и да отидете ще има магазин за тези неща ако случайно ви потрябват още, а да се изпереш сам или в обществена пералня няма нищо срамно. Вземете най-необходимото, може да се застраховате и с един чифт в повече. Тук ще подхвана и темата с тоалетните принадлежности, защото те също спадат в тази графа. В никакъв случай не си носете пастата за зъби, която тежи един килограм. Това е излишно тегло и заема твърде много място. Набавете си принадлежности, които да са във възможно най-компактните размери и не забравяйте, че съвременните хотели предвидливо поставят разни неща в банята като сапун, шампоан и т.н.

[cquote]Вече сте разбрали какво ще е времето, знаете колко дни ще прекарате извън дома и сте приготвили най-необходимото[/cquote] Сега идва и най-трудният момент, а именно събирането на всичко това в куфар, който на пръв поглед няма да побере първоначално селектирания багаж. Прилагайки известна доза креативност се оказва, че малкото куфарче може да събере много повече от това, което вие си мислите. На помощ идват два метода за събиране на дрехите – чрез сгъване и чрез навиване. И двата имат своите предимства и недостатъци, но в комбинация могат да направят чудеса.

На първо място, отворете напълно куфара като махнете всички прегради и закопчалки. Възползвайте се от свободното място в обувките си и сложете колкото се може повече чорапи и бельо в тях. След това поставете натъпканите обувки в долната част на куфара. [rquote]Използвайте различни техники за сгъване на дрехите, за да съберете повече багаж на едно място[/rquote]Странично на обувките сложете колкото се може повече навити дрехи, за които няма голяма опасност да се намачкат, примерно дънки, пуловери и блузи. Натъпчете ги хубаво, за да използвате всяко свободно пространство, като така ще ги предпазите и от развиване по време на пътуването. Сега слагате всички чупливи предмети между двата слоя навити дрехи. Там те ще бъдат в най-голяма безопасност, защото обувките също ще ги предпазват отдолу. Следващият слой трябва да се състои от леки навити дрехи като тениски и бельо, също плътно опаковани за предотвратяване на развиване. Най-отгоре сложете всички останали предмети, за които също има опасност да се счупят или пък ще се налага да вадите по време на пътуването. Останалите чорапи, бельо и други тениски започнете да тъпчете в последните празни дупки, които намерите. Над всичко това сложете сгънатите дрехи, за които повече треперите да не се измачкат. Става дума за ризи или рокли, които трябва да са прилежно сгънати и ако имате чанта за химическо, може да ги сложите в нея. Така те ще се запазят максимално гладки. За капак, в най-горната част на куфара сложете тоалетни принадлежности и лекарства, които да са лесно достъпни при отваряне на горния цип. Сега остава да затворите куфара и сте готови.

На път към дома също може да се възползвате от един малък трик, за да не се налага да редите багажа си отново. Така или иначе срещата ви вече е минала или пък отпуската е приключила, тъй че няма никакво значение дали роклята ви е изгладена или не. Тук може да помислите за вакуумиращи пликове. Може да сложите всички мръсни дрехи в тях, като те ще намалят обема на багажа с до 80%.

Надявам се, че всичко това ви е било поне малко полезно. Вярно, няма как да обхвана всяка една ситуация или пък предпочитанията на всяка една персона, още повече на милите дами, но все пак придобихте някаква представа. Всичко това може би ще влезе в употреба, когато самото пътуване не предразполага към носенето на една камара куфари. Ако пък вие се сещате за някой друг полезен съвет, то не се притеснявайте да го споделите в коментарите, а аз ще се заема да добавям всяка една интересна идея към статията.

1 коментар

Comments are closed.