Daydreaming-on-the-job-this-brain-wave-reading-helmet-knows-video--b8035a79cd

Вероятно много от вас в някакъв етап от живота сте имали проблем с концентрацията или вниманието. Прибягването до успокояваща музика, за да убиете натрупания стрес през деня, невинаги дава достатъчно добри резултати. Затова и по света масово прибягват до една алтернатива на популярната chillout музика, която е наистина обещаваща – бинаураулните тонове, примесени с музика.

ВИЖ ОЩЕ: Мегапиксели, мегапиксели

По съществото си бинауралните тонове или музика се отнасят до един феномен, който е открит в средата на XIX век, но става наистина популярен едва през последните 40 години. Всъщност бинауралните тонове са специфични и чрез тяхната употреба могат да се изпитат различни физически усещания.

Принципът на действие е много прост – той следва начина на възприемане на тоновете от музика. Бинауралното аудио е разликата между тоновете, които се приемат от ушите на хората. По-просто казано, ако се пусне звук с честота от 400 Hz и друг с честота 410 Hz, тогава бинауралният тон ще е с честота от 10 Hz. Оказва се, че точно тези ниски тонове, които се получават от разликата във възприемането на най-различни звуци, могат да има благоприятен ефект.

Мозъкът, в резултат от получения бинаурален тон, създава множество от пулсации на ниска честота. Тези пулсации звучат естествено за човешкото ухо, защото те се моделират според обичайните други звуци. За да могат ясно да се чуват тези тонове, те трябва да са с честота под 1000 Hz (или 1 kHz). Но за какви цели е подходящо цялото това упражнение?

Най-широката употреба на бинауралните тонове се осъществява при тяхното смесване с музика. Робърт Монро основава The Monroe Institute (Институт Монро), който става световен център за разпространение на бинаурални тонове за масова употреба. Работещите в този център, както и техните клиенти, твърдят, че употребата на бинаурална музика е много подходяща за медитация и предизвикване на усещания, които успокояват тялото и ума. При точното смесване на звуците при определена честота се получават специфични тонове, които следват и модулират мозъчните вълни. В резултат на тази мозъчна стимулация се получават и различните усещания, които потребителите търсят.

Мозъчни вълни

Доминантната честота определя обичайното състояние на човешкото съзнание. Съществуват няколко основни вида мозъчни вълни, които се променят в зависимост от състоянието на човека:

Гама вълни – при висока когнитивна активност, решаване на проблеми, силни емоции (страх) и пълна осезаемост

Бета вълни – активна работа, концентрация и възбуда

Алфа вълни  – съзнателна релаксация, състояния преди сън, сънуване, REM дейност

Мю вълни – отговаря за мю ритъма, който задвижва моторните фунцкии

Тета вълни – дълбок сън или медитация

Делта вълни – дълбок сън без усещания за физическото тяло

brainwaves_chart

Чрез излагането на определени мозъчни вълни, с помощта на бинауралните тонове, е много лесно да се променя съзнанието. Ефектът от тези тонове върху съзнанието е много бърз и ефективен, затова и бинауралната музика е популярно средство, което помага при постигането на състояния като медитация или спокоен сън.

Най-правилният начин да се употребява тази музика е чрез първоначалното използване на честоти, които са близки до текущото състояние. Например, ако в момента сте в ясно съзнание (бета вълни), тогава трябва да изберете музика, която има последователност, започваща от бета вълни. Много е важна подредбата и продължителността на циклите от бинаурално аудио, защото от това зависи ефектът на цялата сесия.

Институтът Монро продава и разпространява бинаурална музика, която е създадена за специфични цели: релаксация, концентрация, спокоен сън и др.
Но дори и без да купувате някакъв продукт можете сами да започнете своите експерименти със съзнанието.

Съществуват и безплатни инструменти, които позволяват да се създадат бинаурални тонове. Най-популярната програма е Gnaural, която е свободен софтуер и можете да си я свалите от официалния й сайт. Това е софтуер, който е специално създаден за бинаурални тонове, които можете да примесите с любимата ви успокояваща музика. Софтуерът е много мощен, но и същевременно сложен, така че не го препоръчваме, ако сте решили да започнете от нулата.

Gnaural в действие
Gnaural в действие

В мрежата се намират много примери от цели сесии с бинаурални тонове и музика, които могат да ви въведат в този интересен метод за релаксация. Можете да започнете със сайта Free Binaural Beats.