iOS 10 излиза утре. Ако искате обаче да сте един от първите, които ще са с новата операционна система на Apple и не можете да издържите един ден, има начин да получите ъпдейта още сега.

Ако сте с бета версията, я актуализирайте

iOS 10 е достъпна, като бета програма от известно време и Apple са пуснали вече последната версия на iOS 10 за хората, които тестват iOS Beta. Затова, ако вече сте един от тях, отидете в Settings > General > Software Update и ще получите това, което искате. Това е най-лесният начин да ъпдейтнете вашия iPhone.

Ако обаче не искате да се забърквате с бета програми, все още можете да получите iOS 10, но първо трябва да изпълните няколко неща.

Първа стъпка: Направете Back up на вашето устройство

Преди да предприемете каквито и да било действия не е лошо да направите един бекъп на вашето устройство. Дали в iTunes или в iCloud, или пък дори в двете, няма значение. Този път няма да има нужда да връщате фабричните настройки на телефона си, като с други ранни ъпдейти, но все пак, ако нещо се обърка е хубаво да го направите.

Както винаги, няма гаранция, че някои неща няма да се променят утре с официалното пускане на iOS 10, затова ако се страхувате, че нещо може да се обърка, просто изчакайте още няколко часа.

Втора стъпка: Изтеглете си Xcode 8

С последните промени, които Apple направиха за бета версиите, вече е възможно да се изтеглят така наречените „gold master“ версии, които са едно към едно с истинските, които още не са излезли. Това са страхотни новини, но за целта трябва да сте на Mac и да инсталирате Xcode 8.

Ако не го направите, няма да успеете да направите нищо с актуализацията, че даже може и да повредите устройството ви, затова не пропускайте тази стъпка.

  1. Идете в страницата на Xcode 8 и натиснете линка за изтегляне. Xcode е достъпен само за Mac устройства.
  2. Влезте с вашия Apple акаунт. Може да трябва да се регистрирате за безплатната „developer program“, ако още не сте го направили.
  3. Натиснете линка за изтегляне на Xcode 8 и изчакайте.
  4. Натиснете двукратно XIP файла, за да инсталирате Xcode.
  5. След инсталацията версията на iTunes ще ви се актуализира.

Веднъж щом направите това, е време за същинската част – ъпдейта на iOS

Трета стъпка: Изтеглете iOS 10

Apple са пуснали iOS 10.0.1 „gold master“ версията. Намерете устройството си в списъка по-долу и натиснете линка, за да изтеглите iOS 10 IPSW файл, за него. Ако някой от линковете не работи, по някаква причина, намерте устройството си в списъка в Wikipedia.

iPhone

iPad

iPad Touch

Четвърта стъпка: Инсталирайте iOS 10, използвайки iTunes

С подходящия IPSW файл за iOS 10 и инсталирания Xcode 8, вече можете да инсталирате iOS 10 на устройството ви.

  1. Включете iOS устройството си във вашия Mac.
  2. Отворете iTunes и изберете устройството си.
  3. Задръжте „option“ клавиша и натиснете „update“ бутона. Ако предпочитате да започнете начисто с вашето устройство – задръжте „option“ клавиша и натиснете „restore“.
  4. Изберете IPSW файла, който изтеглихте и натиснете Open.

Това е всичко, iTunes ще ъпдейтне вашето iOS устройство, като се предполага, че бъгове няма да има.