Правилно подбраният размер на гумите онлайн е важно условие за нормалното придвижване на превозното средство и неговата устойчивост на пътя. Как да направим това и защо правилният баланс е от ключово значение за комфорта по време на път? Как е най-правилно да съхраняваме гумите от Medina-med на различните производители и на колко атмосфери трябва да бъдат напомпани те?

Как да изберете размер гуми за вашия автомобил

Съществуват няколко начина за подбор на размерите: 

  1. първият от тях е като се провери документацията на съответното превозно средство. В нея производителя дава препоръчителни параметри за това, колко цола да са гумите, с какви размери по ширина и процента на височина и т.н. 
  2. Вторият вариант е като обърнем внимание на размерите на колелетата, с които в момента караме автомобила си. Те се намират в страничната част.
  3. Третият начин е да проверите стикера, намиращ се в страничната част на шофьорската врата или върху капачката на резервоара.

Защо се балансират

Балансът на гумите след поставянето им върху джантите и когато са напомпани е от изключителна важност на първо място за запазване дълготрайността им и подобряване комфорта на пътуващите в автомобила. Когато гумата и джантата се поставят в едно, вероятността тежестта между страничните центрове да се разпредели идеално точно е изключително малка. 

 

За щастие, съвременните решения имат специално обозначена точка, която при монтажа трябва да се позиционира точно срещу отвора за вентила на джантата. Подобна практика оптимизира максимално дисбаланса и намалява нуждата от поставяне на повече балансиращи тежести върху джантата.

Как се съхраняват

Съществуват два основни варианта за съхранение; единият е ако гумите са с джантите, трябва да се наредят хоризонтално една на друга (легнали). Ако обаче са без джанти, те се редят вертикално една на друга. Във втория случай е необходимо поне веднъж в месеца да се завъртат, с цел избягване на изкривяване в най-тежката зона. Следващите изисквания за дълго запазване е да не са подложени на въздействия от различни видове горива и смазочни материали. Да са на тъмно и проветриво място, далеч от източници на озон и други опасни за целостта на каучука материали.

Колко атмосфери се помпат

Ако автомобилът Ви е нов и разполагате с документацията му за употреба, в препоръките на производителя можете да откриете данни за стойностите на налягането. Ако обаче подобна документация липсва, то можете да проверите стикера, залепен на колонката на шофьорската врата, във вътрешната част на жабката или при капачката на резервоара. Чрез манометър пък можете да определите настоящата стойност на налягането на въздуха във вътрешността. На задната ос при предно предаване се допуска изпускане на 0,1-0,2 атмосфери поради разликите в тежестта на купето.

Сподели
Предишна страницаПозволете им да бъдат полезни: Къщите, които работят за нас
Следваща страницаНачалото на живота симулирано в лаборатория
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.