Въпросът, който задавам в заглавието на текущия материал, не е случаен. Ако ще си купувате някой от новите модели смартфони на Apple, трябва да знаете нещо – бройките, налични на пазара, не са с еднакви процесори. Да, при всички става въпрос за новия A9 чип, но има разлика.

За да може да се справи с проблемите при доставката на iPhone 6s и 6s Plus, от Apple са прибегнали до това две различни компании да произвеждат процесорите за тях. Част от бройките на пазара са с A9 чип  от Samsung, другиte са от TSMC. Разликата не е в мощта им, а по-скоро в производителността. Из форумите и китайските сайтове се появи информация, че след бенчмарк тестове смартфоните показват по-голям разход на батерия при Samsung чиповете. Тези от TSMC работят при малко по-ниски градуси и добавят около два часа живот на батерията.

Разбира се, бенчмарк тестовете не могат да се сравняват с истинското използване на един смартфон от потребителя. И все пак, може би ще ви е интересно, след като си вземете новия iPhone 6s или 6S Plus, да разберете кой от двата процесора притежава той. Това можете да направите като свалите безплатното приложение Lirum Device Info Lite.

Когато влезете в него, получавате информация за устройството си, включително и за неговия процесор. Ако за него пише модел N66AP (при iPhone 6s Plus) или N71AP (iPhone 6s), това означава чип, произведен от Samsung, т.е. че батерията ще издържа по-малко, а телефонът ще работи при по-висока температура. Съответно, ако на мястото за модела на процесора пише N66MAP или N71MAP, то той е от TSMC.