google logo

Уводни думи

Събитието на Google започна с приветствие от Сундар Пичай, който след кратки уводни думи обяви, че има 1.4 активни устройства милиарда Android за месец, което по преценка на компанията е удвояване на потребителската маса. За една година има ръст с 400 милиона устройства към екосистемата на Android.

Отделът, който се занимава с Chromebook ще представи и новия Android таблет Pixel C. Сундар Пичай спомена и за нови версии на Chromecast.

Нови Nexus смартфони

Google-Nexus-6P-images (4)

Дейвид Бърк представи новите две Nexus устройства – Nexus 6P и Nexus 5X.
Nexus 6P е разработен съвместно с Huawei и е първия смартфон от серията с метален корпус. Той има диагонал на екрана от 5.7 инча, разполага с USB Type-C порт. Основната камера е с резолюция от 12.3 мегапиксела, а предната е с 8 мегапиксела. На гърбът е разположен сензор „Nexus Imprint”, който може да използва пръстовия отпечатък за автентикация на системата и работи със системата за безконтактни разплащания Android Pay.

Nexus 5X е другото Nexus устройство, което е разработено заедно с екипа на LG. Смартфонът има батерия с капацитет от 3700 mAh и 64-битов процесор. Той също разполага с USB Type-C, Nexus Imprint и страхотна камера.

Представени бяха и новите технологии, които се използват в камерите на двете устройства. Те са оптимизирани за качествени снимки на открито и закрито, като използват се нови сензори с размери от 1.55 µm. Това позволява по-кратко време за заснемане на изображението и премахва необходимостта от сложна система за оптична стабилизация. Смартфоните използват лазерен автофокус и имат подобрен режим за снимки с голям динамичен обхват HDR+. Nexus 5X може да заснема видео с честота 120 FPS, а 6P 240 FPS.
Google са разработили и функция Smart Burst, която заснема множество изображения (30 в една секунда) и позволява създаване на gif анимации.

И двете Nexus устройства поддържат технологията за контрол чрез гласови команди, дори при изключен екран.
Смартфоните могат да бъдат предварително поръчани директно от Google чрез техния собствен хардуерен магазин. Цената на 5X е 379 щатски долара, а на 6P е 499 щатски долара. Устройствата ще започнат да се доставят до крайните клиенти през месец октомври. В цената е включен и 90-дневен достъп до Google Music , а ако се купят от САЩ Google дават и ваучър с 50 щатски долара за ползване в Google Play.

Google представи и програмата „Nexus Protect”, която предлага застраховка със срок от 2 години. За повече информация прочетете отделната ни новина.

Android 6.0 и Sensor Hub

android-6-marshmallow-official

В новата версия на Android 6.0 Marshmallow се добавят много нововъведения, които правят работата с нея по-лесна. Google са добавили лесен достъп от заключен екран към гласовите команди. При зареждане на смартфона или таблета вече визуално ще може да се разграничат нормалното зареждане от това с „fast charge” технология.
Анимациите също са изцяло преработени, за да бъдат по-приятни за потребителите.
Другите промени в потребителския интерфейс са свързани с подреждането на приложенията – вече има възможност за търсене и бързо разлистване на списъка с тях.
В новата версия на Android се добавя и функцията Motion Detection, която използва сензорите на мобилните устройства, за да се засече движение при носене в джоб.

Разликите в автономния живот на батерията в сравнение с Lollipop е около 30% по-дълъг. Актуализацията до последната версия ще започне през следващата седмица.

Разработките на Google по адаптивно поведение са довели до създаването на динамични кратки пътища, които показват най-често използваните приложения.

Огромен плюс в развитието на Android е опростяването на модела, свързан с даването на правомощия за достъп до различните ресурси. Много от приложенията на Google вече могат да бъдат деинсталирани, което допълнително би се харесало на някои потребители.

Android Sensor Hub е система, която се адаптира към поведението на потребителите. Компанията я е разработила с целта да бъде полезна. Тя се интегрира към операционната система и може да се използва за различни случаи. Google са добавили възможност за безконтактно плащане чрез Android Pay чрез използването на пръстов отпечатък, което да направи разплащанията по-удобни и по-сигурни.
Android Sensor Hub разпознава и жестовете и най-често използваните команди от потребителя, за да предвиди бъдещите му действия. Това означава по-добра производителност и оптимизация на устройството.

 

Google Music Family Plan е нов план за абонаментната услуга, която дава достъп на цел семейства до музика. Цената е 14.99 щатски долара и може да се използва от 6 човека в рамките на едно домакинство.

Към Google Photos се добавя и възможност за споделени албуми, като функцията ще е достъпна за потребителите по-късно през годината. Подобрени са и възможностите за търсене на конкретни лица в рамките на системата.

Нови Chromecast устройства

new-chromecast

Google обяви, че в цял свят продажбите на устройствата са надвишили 20 милиона и представят два нови продукта от серията.

Новият Chromecast е с подобрен дизайн, има по-добра производителност и поддържа 2.4 и 5 GHz безжични мрежи. Той разполага с 3 антени за по-надеждна свързаност към домашната мрежа.

Новите Chromecast поддържат Sling TV, NBA, NHL и Showtime. Новите Chromecast поддържат гледането на живо на съдържание на телевизора и чрез специално приложение визуализирането на полезна информация. Примерът, който Google даде бе с гледането на спортно състезание. Chromecast може да възпроизвежда събитие на телевизора, а на смартфона да се визуализира резултата и коментарите от другите потребители едновременно.

Другото ново устройство е Chromecast Audio, което работи по подобен начин, но е фокусиран върху музиката. Той има същите антени и дизайн, поддържа се също и оптичен вход.

 

Chromecast Audio се интегрира с Google Play Music приложението и може да свързва различни говорители в рамките на мрежата. Поддържа се също и режим за гости, който позволява споделянето на музика от приятели, без да им се дава достъп до Wi-Fi паролата на мрежата. Този режим е съвместим и с iPhone устройства, както и с приложения като Spotify.
Музика може да се изпраща и от таб от браузъра Chrome.

Новите Chromecast устройства могат да се закупят за цена от 35 щатски долара.

Анонсира бе и новата функция Fast Play, която служи за предварително зареждане на съдържание към телевизора. При свързан Chromecast и смартфон двете устройства взаимно се свързват. Google дава пример с инсталираното приложение Netflix, което чрез Fast Play засича Chromecast в домашната мрежа и автоматично го инсталира и на него.
Добавя се и поддръжка на игрите към Chromecast и тяхното възпроизвеждане на телевизорите.

Накрая Google представи и ново Chromecast приложение, което улеснява ползването на новите устройства.

Таблетът Pixel C

pixel-c-official

Pixel C е дългоочаквания таблет, който се смята от много хора като пряк конкурент на Microsoft Surface. Устройството използва иновативно закрепване на клавиатурата към корпуса на таблета и има диагонал на екрана от 10.2 инча, гъстота на пикселите 308 ppi и резолюция от 2560×1800 пиксела. Останалите технически характеристики включват процесор Nvidia Tegra X1, 3 GB оперативна памет и USB Type-C порт. Pixel C разполага с четири микрофона. Цената му е 499 щатски долара за 32-гигабайтовата версия и 149 долара за клавиатурата. Версията с 64 GB памет струва 499 щатски долара.