apple-watch-selling-points

На снощното събитие Apple най-накрая разкри едни от най-важните елементи, свързани с първия умен часовник на компанията. Това бяха дата на пускане на пазара, цени, приложения и батерия. Сигурна съм, че има много шокирани, когато става дума за сумата, която американците искат за това устройство. Носимите аксесоари навлязоха стремглаво на пазара и харесвани или не, те вече са тук и в крайна сметка трябва да разберем какво да правим с тях и да си отговорим на въпроса наистина ли са ни необходими.

ВИЖ ОЩЕ: ГОЛЕМИЯТ ГРАД: ЗА ДА СИ УСПЕШЕН, ТИ ТРЯБВАТ 95% РАБОТА И 5% ТАЛАНТ

1. Каква е ползата от един умен часовник?

apple-watch-1

Часовникът винаги е бил аксесоар сред притежанията на хората и беше въпрос на време технологичните компании да се насочат към този пазар и да внесат малко иновации в него. На първо място имаме налице факта, че почти всеки има, или някога е имал, поне един хубав часовник, на второ място е фактът, че вече свикнахме с това постоянно да получаваме известия и да търсим възможно най-удобния начин да сме винаги в крак със случващото се. Това е формулата, която е залегнала при носимите устройства. И те, както всяка друга новост, ще се борят за дял, но при добра разработка, могат да бъдат изключително полезни.

Не бива да забравяме, че при старта си таблетите бяха предварително обречени и в очите на всички те бяха изключително ненужни и безполезни. Но времето показа, че и те успяха за заемат сериозна позиция на пазара. Защо това да не стане и с умните часовници? Лично мен най-много ме привличат възможностите на Apple Watch при тренировки и това беше едно от основните неща, което ми грабна вниманието още в самото начало. За останалото съвсем спокойно може да използвате своя смартфон, което все още е минус за носимите устройства. Не, че и него няма как да вмъкнете в своята физически активна част на деня, но часовникът е много по-компактен и удобен. Тази технология има потенциал и тепърва ще виждаме нейното развитие, но според мен подобни джаджи ще бъде най-пълноценни, ако са използвани самостоятелно, т.е. потребителите да виждат нещо различно в тях, което не могат да получат от друго място.

2. Цени за всички

Screen Shot 2015-03-09 at 8.29.32 PM

Apple не иска да наложи Apple Watch като поредното технологично устройство. Компанията иска да вкара този часовник в модната индутрия, където той наистина има място. Хубавите и скъпи часовници са именно стилно допълнение към вашия външен вид – като се започне от джобните такива и се стигне до по-скъпите модели на известните марки. Темата за цените на Apple Watch ще бъде дълго дискутирана и най-вероятно повечето потребители ще бъдат отблъснати именно от тях, но Apple предложи алтернатива в лицето на трите модела (с по-малък и по-голям размер) от серията и това не бива да се пренебрегва.

Имаме Apple Watch Sport, който със сигурност ще бъде най-купуваният, защото е най-евтин. Той ще бъде опция за всички онези, които искат да се сдобият с новото устройство на Apple, но нямат възможност да дадат пари за по-скъпата версия Apple Watch, който пък е стилен и олицетворява това, което трябва да бъде един часовник (тук няма да намесвам формата, защото всеки си има предпочитания и Apple Watch далеч не е първият правоъгълен часовник). Той е за тези, които искат изискан продукт, но не могат да си позволят Apple Watch Edition. Последният пък е с 18 карата злато и цените му ще започнат от 10 000 долара. Това означава, че той ще се бори с брандове като Rolex, като в допълнение ще се предлага само в определени магазини. Тук се цели ексклузивност, но колко ексклузивен може да бъде един часовник, който е събрал в себе си, на практика, един iPhone? Милиони имат iPhone и ще трябват нещо повече от 18 карата злато, за да се постигнат целите на Apple.

3. Tехнологии + мода = Apple Watch

apple watch

Разбира се, ще има такива, които ще предпочетат и Apple Watch Edition, защото могат да си го позволят и искат да имат премиум продукт. Хората дават повече пари за къде-къде по-нелогични неща, но това не е тема за обсъждане, защото всеки сам преценява за какво да даде собствените си пари. Тук по-интересен е фактът, че Apple сериозно се е насочила към модната индустрия. Може би първите индикации за това дойдоха още с iPhone 5s и красивият златист цвят. Това е една от новите отличителни черти на устройствата на Apple и последният MacBook също го доказва. За смартфони и лаптопи това е ок, но каква е ситуацията, когато става дума за Apple Watch?

Apple е една от най-високо оценените, както и най-уважаваните компании в нашето съвремие, но територията в която навлиза е нова за производителя. Да се изправиш срещу компании като Rolex, Patek Philippe, Vacheron Constantin и други, е доста голямо предизвикателство и показва съвсем нова стратегия. Но Apple ще се бори с тези титани със съвсем нов продукт, в съвсем друга категория. Да, Apple Watch е часовник, показва времето, датата и т.н., но той е технологично устройство, което събира смартфона на китката ви. Показаното снощи беше само началото и разработчиците със сигурност ще ни изненадат с доста приложения, направени специално за Apple Watch.

4. Всички го мразят, всички го имат

Untitled-1

Това е закон при устройствата на Apple. Когато се пуска нещо ново, то обикновено е обект на сериозни критики, но в крайна сметка накрая повечето потребителите си го купуват. Не всички бяха фенове на златистия цвят при iPhone, но е факт, че той най-много се купуваше, а след това останалите компании също видяха потенциала. Самите смартфони на Apple също не се любимци на всички, което е напълно нормално – всеки човек си има вкус и на пазара има достатъчно предложения, които да отговорят и на най-развинтеното въображение. iPhone 6 се сблъска със скандала #bendgate, но накрая Apple пак отчете рекордни приходи и продажби. iOS 8 също беше прекалено шарена за някои, но пък вече е факт и Lollipop. Така ще стане и с Apple Watch. Apple вече има достатъчно голяма потребителска база, с която да започне. Голям процент от собствениците на iOS продукт ще пожелаят и Apple Watch. За ползвателите на Android това е по-трудна опция, защото означава смяна на цялата екосистема, но пък и при Android Wear има страхотни представители, като Moto 360 или LG G Watch Urbane.

Apple-Watch-yellow-gold-red

Apple Watch ще бъде предпочетен от няколко типа хора:

– Феновете на технологиите и конкретно на Apple

– Собствениците на iOS продукт, което се обвързва с първото

– Почитателите на модата и желаещите да притежават най-скъпото

– Което респективно води до това, че ще виждаме умния часовник на Apple на доста известни личности. Използването на супермодела Кристин Търлингтън Бърнс е първият намек за това.

В крайна сметка трябва ли ни Apple Watch? Този въпрос е сходен с питането трябва ли ни таблет и трябва ли ни смартфон? За някои този, както и всички останали, умен часовник ще бъде полезен помощник в ежедневието, за други той ще е напълно ненужен. За момента на поребителите може би им трябва нещо повече, което да бъде предложено с Apple Watch, защото могат да постигнат всичко изброено от Apple със своя iPhone, но пък няма как да отречем, че това е един от най-стилните продукти, които технологичният гигант е представял, а говорим едва за първото поколение на часовника. Всички говорят само за тези 10 000 долара и някои от скъпите каишки, но в магазина ще има много по-достъпни предложения с различните модели. Apple изчака доста време, за да навлезе на пазара на носимите устройства и го направи с гръм и трясък с Apple Watch. Apple винаги знае как да наложи своите продукт. Всичко е въпрос на време.