Какво е Blue Hour и защо фотографите са полудели по него

0

Както много добре знаем, два пъти на ден за по около час (на изгрев и на залез), слънчевите лъчи така озаряват, че цялото небе — и особено близо до хоризонта — бива обляно в червена и златна светлина. Това се получава поради особеностите на самата светлина, както и физичните свойства на атмосферата, така че тя да погълне синия диапазон от електромагнитния спектър. Това наричаме Golden Hour [златен час; бел. превод], един красив феномен, който не веднъж е служел за вдъхновение на множество фотографи.

Понякога обаче, се случва нещо още по-невероятно. За около 30-40 минути точно след залез (или преди изгрев), когато слънцето се намира на до 6 градуса под хоризонта, настъпва т.нар. Blue Hour [син час; бел. превод]. Това явление е много по-рядко от златния час и според някои дори много по-красиво.

Blue Hour | Снимка: Romain Jacquet-Lagrèze
Blue Hour | Снимка: Romain Jacquet-Lagrèze

Поне така смята френсият фотограф Роман Жаке Лагрез (Romain Jacquet-Lagrèze), който от седем години живее в Китай и след като е разбрал за Blue Hour, е започнал да снима явлението при всяка възможност.

Ако все още не сте разбрали какво е синият час от снимките по-горе, ето и кратко описание на феномена: червената светлина е с по-голяма дължина на вълната и до голяма степен преминава свободно през атмосферата, избягвайки в космоса. Синята светлина пък, с нейната по-малка дължина на вълната, бива отразена и разсеяна, така че виждаме основно нея.

Blue Hour | Снимка: Romain Jacquet-Lagrèze
Blue Hour | Снимка: Romain Jacquet-Lagrèze

Жаке Лагрез е запленен от красотата на синия час и това е довело до издаването на фотографски албум с името The Blue Moment. Той е пълен с направени от него снимки на пейзажи в Хонг Конг. Няколко от тях можете да видите по-горе.

Тази година пък Жаке Лагрез е представил фотографиите си и на специална изложба в галерията Blue Lotus в Хонг Конг, която е била отворена в периода май-юни.