гравитационната
Снимка: Wikipedia / ESA/Hubble & NASA

Учените отдавна използват ефекта на гравитационната леща, за да изследват космоса. Астрономите са запознати с този ефект от години – Айнщайн предсказва наблюдението на този феномен със своята “Обща теория на относителността”. Но какво представлява той?

Още преди около 70 години, с написването на “Теория на относителността”, Алберт Айнщайн предсказва, че голямата гравитация от близки обекти може да изкриви изображението на обекти, които са по-далеч зад тях. Това е доказано, след като е наблюдавано. Снимката по-горе, заснета от телескопа Hubble, го показва – близката червена галактика изкривява това, което виждаме като по-далечна синя галактика чрез голямата си гравитация (Айнщайн всъщност предсказва, че пътят на светлината (пространството) може да бъде изкривено от гравитацията) до почти пълен кръг. Точно затова тези своеобразни подкови са наречени “Пръстени на Айнщайн”. 

С YouTube канала HubbleESA от Европейската Космическа Агенция (ESA) ни показват виждането на един художник за гравитационната леща в действие: