Какво можем да направим:

 

 

Забележете, че заглавието на параграфа е „Какво можем да направим“. Тук ще ви посъветвам няколко неща, но имайте предвид, че никое от тях не е сигурно, че ще помогне. Това са просто съвети и имат за цел да намалят мокренето до минимум, ако не успеят да изсушат телефона докрай. Ще разгледаме всеки един пример подробно, като ще споменем както плюсовете, така и минусите, които някои от последващите варианти имат*.

Да започнем с може би единственото нещо, което задължително трябва да направите. Действайте бързо, защото всяка изгубена минута в лутане, търсене на отговори в Google и чудене какво да правите позволява на влагата да проникне по-дълбоко във вътрешността на телефона.

Първото нещо, което трябва да направите, е да отворите капака и да извадите батерията. Това, което не искаме да се случва, е да предизвикаме късо съединение, а наличието на заряд в устройството може да го причини. Знам, че много от модерните смартфони не позволяват изваждане на батерията, но трябва да проверите дали телефонът е изключен и ако не е, да го направите. Не натискайте бутони излишно, тъй като рискувате да предизвикате късо съединение или разместване на водните капки. Ако телефонът ви не позволява премахване на батерията, използвайте минимален брой бутони, за да го изключите (Рower бутонът е достатъчен). Това е.

Следващото нещо, до което трябва да прибегнете, е да оставите телефона с отворен капак, ако моделът го позволява. Задължително извадете SIM картата и картата памет, ако имате такава. Трябва да оставим максимално много отворени пространства, за да може влагата да се оттече. Имайте предвид, че ако телефонът е все още мокър отвън, може би ще е добре внимателно да го подсушите с мека кърпа. По този начин ще избегнете навлизането на вода вътре при отваряне на слотовете за SIM и SD картите. Също подсушете и батерията, ако е мокра и е от премахващите се.

Следващото нещо, което можете да направите, за да намалите мокренето до минимум, е просто да оставите телефона да съхне. В интерес на истината няма какво повече да се направи. На някои места съветват да изсмучете водата с прахосмукачка, но това може да има същия ефект като при сешоара със студена струя, така че не е много добра идея. Ние не ви съветваме да го правите.

Ако имате вода, попаднала в жака за слушалки, някои хора съветват да използвате клечка за зъби с малко завита на върха тоалетна хартия. Ръчкането с остри предмети в телефона не е препотъчително, но би могло да помогне, стига да сте внимателни. Хартията не трябва да остане в жака, след това трудно бихте могли да я извадите.

Сега стигаме до един съвет, който е много спорен. Дали да поставите телефона си в купа със суров ориз? Може би. Оризът поема влагата, което би могло да помогне, но както много от по-горните съвети, не е сигурно. Трябва да знаете, че оризът е от храните, които когато са сурови, са покрити с естествен прах, който може да влезе в устройството и да го повреди по различен начин. Поради тази причина трябва добре да се замислите дали да предприемете тази стъпка.

По-добра идея е може би да затворите телефона в нещо заедно със силикагел – онези пликчета с топчета, които можете да намерите в чисто новите си обувки, когато ги вземете от магазина. Това вещество също обира влагата. Ще ви трябват повече от две пликчета. На пазара (в интернет) се продават специални затварящи се пликове (ето два варианта – тук и тук). Обикновено те също са пълни със силикагел. Предназначението им е мокрен телефон да бъде затворен в тях. Така че, ако се сдобиете с едно-две такива предварително, може би не е лоша идея. Силикагелът също не е на 100% сигурен вариант.

А колко време да съхне телефонът в крайна сметка? В никакъв случай не се изкушавайте да проверявате дали работи поне 24 часа. Той трябва да остане да съхне едно цяло денонощие, най-добре поне два дни. Дори и след това нищо не е сигурно – може да работи без проблем, но не е изключенто наличието на вода вътре в него преди това да доведе до корозия и поява на ръжда. Това може най-малко да попречи на правилната му работа. В сервиз вероятно биха могли да се погрижат за корозията, но нали знаете – веднъж тръгне ли ръжда по каквото и да е, трудно ще се отървете.