Има много слухове за събитието 4 октомври на Google, което наближава със страшна сила, за всякакви джаджи, от които определено можем да сме сигурни поне за едно нещо – това ще е една добра година за компанията. Очаква се Google да поднови напълно хардуера си, което означава, че ще видим не само нови телефони, но и лаптопи, стрийминг устройства и други. Има много спекулации, за това което ще видим на събитието във вторник, но ето кои се предполага да се окажат истина.

Новите телефони на Google няма да се казват „Nexus“

pixel-google

Оказва се все пак, че най-новите устройства на Google няма да бъдат Nexus. Според Android Central, Google се отказва от брандирането на Nexus с излизането на очакваните, направени от HTC смартфони. Компанията се очаква да пусне устройствата в продажба под друго име и да се съсредоточи в самата марка – Google.

Тези твърдения се разпространиха скоро, около слуховете за скоро пристигащите устройства с кодови имена – „Marlin“ и „Sailfish“. Една от хипотезите относно дизайна е, че Google ще заместят името Nexus, с едно просто „G““. Разбира се, не е ясно, какви действия ще предприеме компанията, като се има предвид, че вече дълги години Nexus се използва, като име на хардуера, а пък Google – на софтуера. Това, което със сигурност знаем, е че двата телефона ще са с 5 (Pixel) и 5.5-инчови (Pixel XL) дисплеи, което е малък спад специално в тази насока от миналогодишните 5X и 6P. Цената на Pixel най-вероятно ще започва от 649 долара.

Промените няма да бъдат само визуални. Google ще ни представят новите си смартфони с качена специална версия на Android Nougat, а не както обикновено – стандартната „vanilla“ версия на операционната система, с която винаги досега са били представяни Nexus устройствата. Нямаме представа, какви ще бъдат тези промени или добавки. Директорът на Google, Сундар Пичай, на конференцията Recode Code още през юни месец, каза: „Да се надяваме, че ще ни видите, как добавяме нови черти към ОС Android на телефоните Nexus. Има още много софтуерни иновации, които трябва да бъдат направени.“

Ще ни покажат своя „Amazon Echo Killer“

google-echo-killerФеновете на „умните“ домове чакат това много отдавна. Google Home е първото парче от хардуера, който помещава своя мощен, интелигентен „помагач“ Google Assistant. Самото устройство е малко по-малко то Amazon Echo, но функционира по подобен начин. Дори самият главен изпълнителен директор на Google сам отбеляза приликите между двете устройства на Google I/O през май.

Предполага се, че Google ще обяви цената на своето ново устройство и кога то ще бъде пуснато в продажба, на 4 октомври. Google Home ще бъде с интегрирани говорители, силен микрофон и Wi-Fi приемник. Устройството ще може да контролира интернет връзката в къщата, както и някои домашни уреди, като осветление, термостати и други. Също така ще може и да пуска музика с една проста гласова команда.

Причината, поради която повечето хора очакват Google Home с нетърпение е това, че търсенето в Google ще става изключително лесно, като просто говорите по-силно. В момента другите смарт асистенти, като Amazon Echo не могат да търсят в Google и най-простите неща. Но с Google Home това няма да бъде така, което е доста логично, при положение, че устройството няма как да не бъде снабдено с изключително могъщата Google търсачка.

Google Home ще отговаря на команди като: „OK Google, turn on m kitchen lights“. Разбира се, осветлението ви трябва да е специално, но списъка със съвместими устройства ще расте все повече през годините.

Google ще пуска нова операционна система, наречена „Andromeda“

google-play-chromebook

Отдавна чакаме момента, в който Google ще комбинира Android и Chrome OS и може би най-вероятно компанията ще ни се отплати за времето, на идващото хардуерно събитие на 4 октомври.

Според Android Police, Google ще пусне нова своя операционна система, която в момента е с прякор „Andromeda“. Тя ще бъде комбинация от двете главни софтуерни платформи на компанията.

Не се бъркайте обаче, че Andromeda има нещо общо с проекта на компанията, който смята да донесе на Chrome ОS приложения на Android. Всъщност Andromeda е точно обратното. Тя ще бъде базирана на Android и ще има само някои от добрите черти на Chrome OS. Също така няма нищо общо и с очакваната Fuchsia OS, която е фокусирана върху IoT устройствата.

Каквото и да ни покажат Google на 4 октомври то ще бъде забележително:

tweet-google-osDaydream VR също е на път

daydream-vrGoogle съобщи, че подготвя платформа за виртуална реалност, наречена Daydream на събитието Google I/O през май. Целта на Daydream е да създаде VR вместимост за устройствата на Android. Подобно на спецификациите за вече направените машини за десктоп като Oculus Rift и HTC Vive, и Google Daydream вече има готови спецификации, които налагат използването на специални сензори, специална резолюция на дисплея, както и компютърни чипове, благодарение на които ще имате най-уникалното VR преживяване.

Проблемът е, че още не сме видели реален хардуер. Компанията ни показа интересен и красив дизайн на устройството, но нищо не е казано за самия хардуер. На събитието през май бе пуснато видео демо, но честно казано, не видяхме нищо по-различно от това, което вече има Samsung Gear VR.

Всичко останало: нов Chromecast, Wi-Fi рутер и още

chorecastОсвен телефони, виртуална реалност и изкуствен интелект, Google ще ни представят и шепа други нови хардуери. Със сигурност ще намерите нещо, за което да се вълнувате, каквито и устройства да ползвате.

Chromecast: Ако все още нямате стрийминг устройство, тогава може би ще ви развълнува новината за новия Google Chromecast, който се очаква да ни бъде показан на 4 октомври. Новата стрийминг джаджа наречена Chromecast Ultra, ще поддържа ултра висока резолюция 4K. Очаква се Ultra да се продава за 70 долара, докато цената на оригиналния Chromecast ще си остане същата, а именно – 35 долара.

Нов рутер: Очакваме компанията да ни покаже и нов рутер, наречен Google Wifi. Приблизителната цена на устройството ще бъде около 130 долара. Ще притежава множество от „умните“ функции на миналогодишния Google OnHub, но се очаква също да видим и технология подобна на тази в Eero.

Ще видим кое от всички тези неща наистина ще ни представи Google. Няма да чакаме дълго обаче, защото събитието е съвсем скоро – във вторник. А, вие очаквате ли го с нетърпение, и какво още бихте искали да видите на него? Споделете с нас в коментарите.