Днес вечерта в 20:00 часа българско време започва конференцията за разработчиците на Apple WWDC. Изданието за 2016 година обещава да ни покаже някои нови много интересни допълнения към операционните системи от Купертино, които не бихте искали да изпуснете. Но какви точно са те? Ъпдейти на приложенията? Изцяло нови функционалности? Ъпгрейд на операционните системи? Можем да ви уверим – всичко това и много повече.

Така че нека не се бавим, да бързо да погледнем какво – според скорошните слухове и изтекла информация – можем да очакваме да представи Apple само след броени часове днес.

Siri

Изглежда в последно време гласовият асистент на Apple е фокусът на нещата. И с право – все пак толкова много компании заговориха за асистенти, чат ботове и т.н. Тъй че е едва ли не 100% сигурно, че Apple ще се фокусират върху Siri. Но с какво? Очакваме асистентът да бъде включен в следващата версия на десктоп операционната система OS X. Точно така – вашият MacBook ще може да ви слуша и да изпълнява команди за различни задачи, които искате да свършите. Най-хубавото е, че се очаква бъдещи модели MacBook да имат също и always-on възможност да слушат постоянно, без нужда от натискане на какъвто и да е бутон.

Но това не е всичко. Според слухове от The Information миналия месец, Apple ще отвори възможността Siri да бъде интегриран с приложения от трети страни. Това ще рече, че бихте могли да вършите с гласовия асистент едва ли не всичко, което ви дойде на ум. Естествено, за това ще е необходимо първо разработчиците да се възползват от интеграцията и да я имплементират в апликациите си.

apple-siri-assistantApple Music

Както ви споделихме по-рано, големи промени очакват и Apple Music. Мина една година от пускането на стрийминг услугата на Apple на пазара и тя вече се радва на много фенове. Но сигурно има и неща, които тези въпросни фенове биха променили. Apple са предприели ход за цялостна промяна на дизайна на приложението към черно-бял такъв, за да може обложката на албумът, който слушате, да изпъква.

Освен това, очакваме Apple да фокусират много повече „For You“ секцията, където потребителите получават лични препоръки за музика.

Заедно с тази промяна, слуховете сочат и за напълно премахване на секцията „Connect“. Идеята ѝ е, че там изпълнителите могат да се свързват с техните фенове, но табът не стана толкова популярен, колкото на Apple им се е искало. Сега очакваме на WWDC да бъде съобщено, че с новата версия на Apple Music, тази секция ще бъде изцяло премахната от приложението.

iOS

Siri и Apple Music са част от промените по мобилната операционна система iOS, но те не са единствените. Различни източници – между които бившият журналист от 9to5mac Марк Гурман – твърдят, че можем да очакваме леки промени в дизайна на iOS. Може би те включват нови цветове, промени по иконите и т.н.

apple-ios-appsОсвен това, очакват се и промени по вградената галерия за снимки Photos. По-конкретно, редактирането на снимки вече ще включва възможността върху тях да бъдат поставяни подробни анотации, между които текст, стрелки, драсканици и други. Възможно е това да бъде достъпно и вътре в други приложения, което би направило функционалността много удобна и полезна.

OS X

През 2012 година Apple преименуваха Mac OS X на простото OS X. Твърди се, че сега отново ни очаква промяна в името. Какво ще бъде то? Както ви разказахме съвсем скоро, OS X вече ще се казва MacOS, което връща операционната система към корените ѝ, а освен това е и в съответствие с другите операционни системи на компанията – iOS, watchOS и tvOS.

Десктоп операционната система от Apple може и да получи същата функционалност на Photos приложението, както при iOS. Освен това, както споменахме по-горе, Siri идва за MacBook, което е може би най-голямата новина.

watchOS / tvOS

outlook-apple-watchТези две операционни системи също са сравнително нови и тепърва се налагат на пазара. Точно за това не е изключено да видим промени и нови функционалности и при тях. Не знаем какво точно ще видим, но по-скоро можете да очаквате повече софтуерни ъпдейти.

Apple Pay

За тези от вас, които могат да плащат чрез Apple Pay, там също ще видим промени. Следващата версия на iOS ще донесе възможността да плащате за покупки през браузъра, ако пазарувате в интернет през телефона си. Най-интересното обаче е свързано с iMessage – отново според Марк Гурман от 9to5mac, потребителите на iMessage ще могат да изпращат пари помежду си чрез Apple Pay. Колко удобно! (но уви, надали достъпно за България в близките години)…

А какво искате да видите вие от тазгодишното издание та конференцията WWDC? Споделете с нас в коментарите. Както казахме, събитието стартира в 20:00 часа българско време днес, понеделник (13-ти юни). Чакаме!