Разликите между снукър и билярд

Достатъчно е да забележим, че тези  два спорта са не само популярни във филмовата индустрия, но и все повече печелят вниманието на аудиторията. Макар и в двата случая да имаме нужда от добре познатите маса и топки, приликите горе-долу приключват до тук. Не е трудно да забележим, че платформата на Winbet България следи с особен интерес развитието на тази игра и всички професионални сблъсъци, но нека обърнем внимание на големите прилики и разлики в тази игра.

Нека започнем с приликите, имаме маса брой топки и щеки, придружени с бияч – обикновено така се нарича бялата топка, за да можем да започнем основната игра. При  билярда обикновено се играе с двама души или по двойки, като първата вкарана топка показва и кои точно – цели или половинка, са предназначени за игра. По принцип е препоръчително да се вкарват последователно, но това не е задължително, като 8-та трябва да бъде вкарана последно.

При снукърът няма деление на топки за всеки играч, разделени са изцяло на цветове, като се започва с червените и се продължава с всички останали цветове, докато отново черната топка е последна. Максималният брой вкарани топки без фаловете може да бъде точно 147 и ще открием, че докато не бъдат вкарани поред самите цветове, няма как да се стигне до край на резултата.

Какви са разликите? Нека започнем с факта, че макар билярдът да е все още по-популярен, трябва да забележим и още една специална подробност, без значение дали искаме да си признаем или не, той е по-скоро развлекателна игра, отколкото професионален спорт. Именно по тази причина ще открием маси в различни заведения, някои игрални зали и други. Снукърът е професионалният спорт, който все по-често привлича феновете на по-стратегическите дисциплини и освен това не трябва да забравяме, че е един от малкото приятни и вълнуващи дисциплини, които все още не са преминали в премиум каналите.

Следователно макар и с някои дребни разлики, едната игра наистина се превръща в религия и печели вниманието на истинските почитатели, докато другата става по-скоро забавление, отколкото професионален спорт. А и след като дори в България ще открием професионална федерация, макар и да няма толкова много почитатели, най-вероятно трябва да бъдем сигурни, че във времето тази  дисциплина само ще печели вниманието на почитателите.

Не трябва да забравяме, че в страната бяха привлечени и някои спортни величия от чужбина, Преди 4 години Варна посрещна Рони О‘Съливан, следователно не е изключено и след по-свободното придвижване да видим завръщането на някои от големите професионалисти. В следващите няколко години трябва да бъдем сигурни, че федерацията ще успее да привлече отново майстори на този спорт. Не можем да отречем, че известността на играта в България изобщо не е малка, след като дори статистката ни показва, че все повече приемници остават активни по време на снукър турнирите.

Няма как веднага да станете експерти на тази игра, но все пак, ако искате да вникнете по-бързо в правилата, трябва да се запознаете с играта на Джъд Тръмп, Нийл Робъртсън Марк Шелби и други. Те с голяма лекота ще демонстрират професионализма и атрактивната игра, а имайки  предвид по-голямата свобода на тази игра, изобщо  не е трудно да видим какво наистина кара милионите почитатели в Европа и Азия  да са толкова активни. Не трябва да забравяме, че снукърът като спорт е добре платен, не колкото футбола, но достатъчно добре, за да оправдае професионалната кариера.