лаптопи

Да си купиш лаптоп не винаги е най-лесното нещо, което можеш да направиш. Разбира се, ако си тръгнал с идеята просто да имаш някаква джаджа, с която да си ровиш в интернет, вероятно най-големият ти проблем ще е цената. Така бях и аз преди няколко години, когато нямах никакво желание за мощен лаптоп, а просто за устройство, с което да си гледам филмчета и да си чатя в Skype. При влизането в магазина се оказа, че тези две мои изисквания ме хвърлят в океан от възможности и всяко следващо мое изискване към машината променяше предложенията и цената. Сега чак се замисляме какво всъщност искаме от един лаптоп. Това беше и причината съвместно с Toshiba да направим една поредица от анкети, в които включихме някои много базови въпроси, които всеки би трябвало да си зададе, преди да отиде да си купува каквото и да е.

Защо го направихме? Основно искахме да видим как мислите, какво искате и какво ви е необходимо. На базата на вашите гласове правя и този обобщаващ материал, за да може сега, когато вече теглим чертата, и вие да видите в синтезиран формат какво търси масовият българин. А той на първо място е една идея недоверчив. Както за повечето неща, които купуваме, така и за лаптопите първо се допитваме до хората. За българина явно рекламата не казва това, което му трябва като информация. Официално представените параметри на даден продукт също не са от значение. За нас е важно какво мисли съседът, едва ли не, и чак тогава, ако той изкаже положително мнение, сме склонни да си купим нещо.

А какво е това нещо, което търсим? Не търсим практичното от гледна точка на пари, ако може така да го наречем. Излиза, че за нас не е много важно да има баланс, че дори на моменти сякаш искаме повече, отколкото можем да имаме. Очевидно е, че хардуерът е поставен на първо място като дори измества цената, което е малко странно, при положение че не сме сред най-богатите държави. Дори външният вид за нас е по-важен и бихме платили повече, за да можем да имаме това, което изглежда красиво.

Не е тайна, че живеем в свят, в който технологията е навсякъде, по всяко време и под всякаква форма. Имаме малки iPod-чета за музика, смартфони, таблети, лаптопи, умни телевизори и какво ли не. След като вече българинът е решил, че ще дава пари за мощен хардуер и красив дизайн, единственото, което може да му промени желанието, е един хибриден преносим компютър. Този нов писък в технологията става все по-търсен, но у нас се оказва, че все още не е така. На този етап в България хората сякаш нямат вяра на тези нови машинки или просто ги смятат за ненужни. Ние дори сме склонни да платим една идея повече за лаптоп и отделно таблет, но не и за хибрид. За ползването само на таблет като заместител няма да говорим, защото този вариант няма много почитатели.

Има ли значение големината, за да сме доволни? Очевидно има, защото малкият размер на лаптопа не е включен в интересите на потребителите. Ние се падаме някъде по средата, между големия екран и дребосъците. 15.6 инча бе фаворитът, който събра най-много гласове в направената анкета, което само говори за себе си, че може и да не е най-големият, но при положение, че върши добра работа, няма причина да не се спрем на него.

За финал оставих резултатите от последната анкета, в която попитахме за предпочитания цвят. Тук нямаше изненади, защото българинът си остава традиционалист и не гледа много настрани от черния и сребристия цвят.  Явно тези два цвята винаги ще са си на мода, докато всичко останало ще се счита за детско, несериозно или дори грозно.

[cquote]Ние търсим мощен и красив лаптоп, като оставаме верни на традиционните решения и не се страхуваме от цената[/cquote]

След като всички вие си казахте думата реших, че е редно и другата страна да каже нещо по темата. Ние винаги може да искаме, да настояваме за нещо и да се сърдим, ако не го получим, но какво мисли и производителят по темата е нещо също толкова интересно. За целта Данко Иванов и неговият екип се съгласиха да споделят своите изводи за потребителските нужди на българите, базирайки се на данните от тези анкети.

?

 

Изненада ли те нещо от тази статистика и има ли разлика между това, което споделиха нашите читатели и това, което сте събрали вие като справка?

 

 Данко Иванов: 

– Определено мога да кажа, че няма изненади в анкетата. Всъщност се получава разминаване между желания и възможности. Анкетата отразява желанията на потребителите, а реалната покупателна способност дава малко по-различен резултат. В много случаи потребителите са принудени да направят компромис с желанията си и това е съвсем разбираемо.

?

 

Променя ли с нещо вижданията и плановете ви за бъдещите продукти на Toshiba, които смятате да доставяте в България?

 

 Данко Иванов: 

– Екипът ни има дългогодишен опит и поглед върху пазара на преносими компютри и в този смисъл смятам, че в по-голямата си част успяваме да отговорим на търсенето и възможностите на българските потребители. Освен това Toshiba не предлага просто хардуер, а пакет от продукти и услуги като уникалната No Matter What гаранция за всички преносими компютри.

?

 

Макар и не толкова подробна, помогна ли ви с нещо тази информация, която събрахме чрез анкетите?

 

 Данко Иванов: 

– По скоро затвърди изводите, до които сме достигнали досега. Ние, разбира се, използваме много по-сериозни и задълбочени анкети и анализи при формиране на нашето мнение и виждане за българския пазар.

?

 

Има ли нещо друго важно, което да определя какви устройства да се внасят в България?

 

 Данко Иванов: 

– Общо взето изборът на потребителите се базира на следните критерии: цена, дизайн, характеристики, цвят, реноме на производителя.