Форматът mp3, този който промени начина ни на консумиране (и крадене) на музика през 90-те години на 20-ти век, официално се оттегля от длъжност. Немската институция, която създаде формата, The Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, обяви, че е прекратила лицензирането за някои патенти свързани с mp3… С други думи, не желаят да поддържат живота на формата, тъй като има много по-добри начини за съхраняване на музика през 2017 година. Така че се сбогувайте с mp3 завинаги.

Най-добрият заместник според директора на Fraunhofer Institute е – Advanced Audio Coding (AAC), който “де факто е стандартният формат за теглене на видеа и музика на телефона”. ААС просто е по-ефикасен и добър за TV-стрийминг и радио, защото аудио качеството е много по-високо на по-нисък битрейт от mp3.

Apple със своя iTunes са тези, които водеха пазара на mp3 плейърите с iPod. Купертино даде възможност на потребителите да използват AAC почти от самото начало и по този начин форматът се доказа като един добър евентуален наследник.

И все пак mp3 заслужава своето място в историята, като нещото, което позволи на средностатистическият потребител да разбере истинския потенциал на интернет за обмяна на данни.