copyright-symbol

В Испания бе приет нов закон за защита на авторското право, който задължава онлайн агрегаторите на новини (като Google News) да заплащат такси, в опит да се защитят интересите на печатните медии. Новият закон получи бързо названието „Данък Google”, защото изисква от онлайн услугите, които публикуват линкове и откъси от печатни издания, да заплащат определена сума към Асоциацията на испанските редактори.

ВИЖ ОЩЕ: Теленор ще предлага iPhone 6 на супер ниски цени

Този закон е един от поредицата нормативни актове, които имат за цел да защитят традиционните медии от големи онлайн компании като Google. Заплахата от новите медии е напълно реална според редакторите във водещите европейски всекидневници. Издателите на вестници обвиняват онлайн агрегаторите, най-вече Google, че използват техни авторски материали и създават медийни канали без реално да са участвали в журналистическите процеси. От своя страна Google се защитава с факта, че създава над 10 милиона посещения на сайтовете на вестниците месечно. Американският гигант излезе със съобщение, в което се изразява мнението, че Google News е услуга, която всъщност е от полза на издателите и вестникарската индустрия.

Подобен закон бе приет и в Германия, където Google изцяло премахна агрегирано съдържание от Google News. На по-късен етап издателят с молба поиска повторното включване в Google News, след като отчете драстичен спад в посещенията на своята медия. Очаква се приетият закон в Испания да не е последната стъпка от страна на правителството. След влизането му в сила в страната ще се изисква от собствениците на уебсайтове незабавно да премахват връзки към материали, защитени с авторски права, дори и сайтовете да не се облагодетелстват финансово от тях. Новата норма ще премахне необходимостта от иск в съдебна зала за носителите на авторски права. Глобата за неспазване е в размер от 600 евро и се начислява в момента на константиране на нарушение в закона. Той се отнася също и до трети страни, които предоставят хостинг и платежни услуги на тези сайтове.