Знаете ли кои са Българ, Пешо, Аспарух, Унуфри? Много от вас сигурно ще отговорят с „да“, разпознавайки имената на част от героите в анимационната поредица „Българ“, която се превърна в истинска интернет сензация след онлайн дебюта си преди четири години. А ако все още не сте имали удоволствието да се запознаете с творбата на Неделчо Богданов, то добрата новина и за вас, и за всички фенове на сериала (само във фейсбук те са над 145 хиляди) е, че на 28 ноември „Българ“ тръгва по кината в цялата страна.

Българ

Любимите образи, заедно с нови атрактивни персонажи, ще атакуват големия екран в първия български 3D филм, след като досега забавляваха малки и големи само в интернет. Причината: нито една телевизия не проявява интерес да излъчи сериала, въпреки бума, който прави в мрежата.

Именно в онлайн пространството обаче обратната връзка е най-лесна и многобройните коментари, които могат да бъдат обобщени като „това е най-готината българска анимация“, подсказват, че решението на младия и талантлив създател на „Българ“ Неделчо Богданов да направи сериозната крачка към големия екран е оправдано.

За да се стигне до това му се налага да вземе заем от банка, за да финансира проекта. Екипът далеч не е голям – по филма работят четирима аниматори, четирима рисуват бекграунда и четирима отговарят за звука. Още двайсетина са актьорите, които озвучават героите. В „Българ – филмът“ се включват и две известни лица от родната хип-хоп сцена – Спенс и Wosh MC.

Единственото, което знаем за сюжета на филма до този момент, е, че героите ще трябва да прекарат един уикенд във вила на ужасите. И от трейлъра обаче става ясно, че запазената марка на сериала „Българ“ – свежото чувство за хумор и умението родната действителност да бъде пресъздавана по неподражаем начин в анимираната история, ще оживее и на големия екран.