Винаги се възхищавам на млади хора, които правят неща, променящи живота на някой, или света като цяло. В последно време такива изобретения и идеи не са една и две и това е обнадеждаващо. Поредната такава ми попадна днес и нямаше как да не я споделя с вас.

Неведнъж е коментирано колко трудно е хората с увреждания да живеят пълноценно. Едно от най-трудните за тях неща е да се придвижват до места с по-труден достъп. Това, разбира се, включва и стълби. В повечето случаи изкачването на такива изисква помощ от втори човек, асансьори и т.н. Това обаче е напълно възможно скоро да се промени. Група от десет студенти от Швейцарския федерален технологичен институт (ЕТХ Цюрих) и Университета по изкуства в Цюрих са разработили инвалидна количка, която може да изкачва стълби.

Количката се нарича Scalevo и може да се движи със скорост от 10 км/ч. Технологията е базирана на жироскопи и се държи в изправено положение по начин, подобен на Segway. Тя има само две колела, а стълби може да изкачва благодарение на специално съоръжение в долната си част. Scalevo има възможност да се движи по стълби с наклон между 17 и 34 градуса със скорост от една стълба в секунда. Миро Воелми от ЕТХ Цюрих разказва пред Reuters:

Чудесно е, че всичко в тази инвалидна количка е автоматизирано. Ако искам да се изкача по стълбите, просто се придвижвам до тях, обръщам се с гръб и натискам един бутон. Оттам всичко, което трябва да направя, е да контролирам скоростта. Изравняването със стълбите и поддържането на управляващия са неща, които са автоматични, но той може да ги контролира; може да гледа назад със специална камера и да се чувства сигурно.

Това не е първата количка с възможност за изкачване на стълби. Преди време такава бе изобретена от Johnson & Johnson, но тя беше спряна от производство поради високата цена. Scalevo още не е налична за покупка, но студентите са решили да стартират Kickstarter кампания, която да им даде възможност за масово производство. Така всеки, който има нужда, ще може да си позволи изобретението.