mice-lab лекарства

Взимането на лекарства за някои заболявания под формата на таблетки може да се окаже ненужно след време. Изследователи от университета Вашингтон в Сейт Луис, САЩ, разработиха безжично устройство, което може да се имплантира в мозъка и да инжектира медикаменти при подадена команда.

Устройството е с дебелината на човешки косъм и беше успешно имплантирано при опити с мишки. Имплантът е мек като мозъчната тъкан и има четири камери, които съдържат заредени количества медикаменти. Изпускането им се задейства чрез подадена команда.

По-нататъшното му развитие може да позволи дозирано изпускане на лекарства за лечение и контролиране на симптомите на състояние като епилепсия, депресия, хронична болка и други неврологични заболявания. В бъдеще ще бъде възможно създаването на подобни импланти да могат да бъдат активирани чрез светлинен или друг сигнал. При поставянето на устройството ще има възможност да се насочват и медикаментите към определени центрове в мозъка, така че ефектът им да бъде максимално силен и с ограничени странични ефекти.

Данните за постижението и успешните резултати до този момент са публикувани в авторитетното научно списание „Cell“. За момента клиничните проучвания се провеждат само с животни.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS