kepler186f-artist-concept
Снимка: Kepler-186f / Художествена интерпретация

Екзопланетите, които астрономите започнаха да откриват преди около 20 години, имат доста странни имена. PSR 1257+12 b е първата открита извън нашата Слънчева система; след нея има хиляди други пътвърдени екзопланети и всички са с подобни имена. Най-скорошните пък са Kepler-452b и Kepler-186f. Но тези цифри, букви и означения с името на телескопа, който ги е открил, не са много удобни. Със сигурност и не са лесни за запомняне.

Ентусиастите отдавна желаят да могат да именуват планети извън Слънчевата система с интересни и истински имена. Ето, че желанието им се сбъдна, след като вчера на конференция на Международната астрономическа асоциация (IAU или International Astronomical Union) в Хавай беше стартиран уебсайт, в който всеки може да гласува за предварително избрани имена на двадесет близки и далечни звездни системи. В тях се помещават общо 32 екзопланетипланети, като повечето от тях за жалост не изглеждат обитаеми. Те по-скоро са големи газови гиганти, по-масивни дори от нашия Юпитер.

Имената, за които всеки от нас може да гласува, са предложени от различни организации и затова включват някои доста абсурдни заглавия. Само си помислете какво би било през XXII век най-накрая да стъпим на повърхността на планетата Leisurely Fish… Всяко едно име включва и кратко обяснение защо е избрано, така че да се посмеете повече. За щастие има и доста сериозни имена – такива, които отдават почит на Карл Сейгън, Айзък Азимов и дори Нийл Армстронг.

Както казах, всеки може да гласува и то дори без нужда от регистрация. Само посетете специално създадения от IAU уебсайт и разгледайте какво има там. За всяка една система може да се даде глас само по веднъж от едно устройство. Гласуването ще продължи до 31 октомври, а печелившите имена се очаква да бъдат обявени в средата на ноември.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS