Все още знаем прекалено малко за следващата електрическа кола от Tesla. На пресконференция обаче, Илон Мъск разкри нещо, което да привлече вниманието на феновете.

Автомобилът ще се нарича Tesla Model Y и ще представлява компактен високопроходим автомобил тип SUV, който ще наследи Model X. В изтрит по-късно туит преди месеци, Мъск отбеляза, че Model Y ще има същите отварящи се нагоре врати (Falcon Wing) като тези на Model X.

Изработването на първите бройки Model Y трябва да започне най-късно през 2020 година, но по думите на Мъск е възможно това да стане и в края на 2019 година. Освен това, очаква се Model Y да бъде конструирана със платформа, различна от тази на очаквания скоро Model 3 автомобил. В изявлението си още главният изпълнителен директор сподели, че смята да използва различна батерия при новата електрическа кола, което ще помогне за по-малко кабели и автоматизирана изработка на по-голяма част от автомобила.

Освен всичко останало, по време на срещата Мъск обяви също така, че Tesla, Inc. са доставили общо 25 051 автомобила за първата четвърт на 2017 година, което е рекорд за компанията. Това поставя автомобилостроителя още по-близо до изпълняването на целта от 50 000 доставени автомобила до средата на годината. Model 3, първата кола в масово производство от Tesla, ще започне да излиза от поточната линия през юли тази година. Благодарение на нея, Мъск се надява да започне да произвежда по 5000 автомобила на седмица през 2017 година, която бройка да се увеличи на 10 000 през 2018.

Заедно с финансовите резултати излязли преди месец, всичко това може само да радва Илон Мъск и компания.