Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск е в центъра на новинарското внимание в последно време. Когато говорим за автомобилната му компания, техният кросоувър Model X беше дългоочакваната играчка за 2016 година. Но нищо не приключва тук – в близките седмици, компанията тихо пуска ъпдейти към софтуера за автопилот на Tesla Model S. Той вече включва възможността колата да се движи сама по магистралите.

И когато става въпрос за желанието на Мъск да изобрети изцяло автономни коли, може би ще ви бъде интересно как е протекло събитието Vanity Fair Summit в Сан Франциско само преди дни. Там Илон Мъск е споделил сцената с още няколко технологични директора и е говорил на различни теми – от това какво е предимството на ядрения синтез, до колонизирането на Марс. Мъск дори отговорил на въпроса дали смята, че живеем в холограма: „Не смятам, че някой друг ме управлява като в игра. Но хората в игрите обикновено мислят така.“

tesla-model-x-white

Разбира се, голяма част от въпросите били свързани с това какво да очакваме от Tesla вбъдеще и кога ще започнем да се возим в автономни коли. На този въпрос Мъск отговорил дълго и широко. Според него това няма да е далеч и съвсем скоро автономните коли ще са факт. Според Google и Toyota, това ще стане до края на десетилетието. Мъск по-скоро мисли, че технологията ще е готова и възможна за изпробване само след три години. Въпросът е, колко време след това ще отнеме на правителствата да одобрят закони за такива коли, които да се движат по пътищата.

И все пак знаем, че Илон Мъск предпочита сам да шофира колата си. Точно за това на събитието в Сан Франциско станало въпрос, че може би никога няма да видим коли без педали и волани – той си представя автономните коли на бъдещето по-скоро като автомобилите Audi RSQ от филма „Аз, роботът“ (I, Robot) с Уил Смит – автономни по принцип, но даващи възможност на пътника да поеме контрол по всяко време, със изскачащ от таблото волан.