EmDrive | Снимка: emdrive.com

В началото на новото хилядолетие инженерът Роджър Шойър предлага концепция за двигател, който работи без гориво. Нарича се радиочестотна резонансна кутия (radio frequency resonant cavity thruster) и е по-познат в днешно време като EmDrive (електромагнитен двигател). До сега са направени множество тестове на построени модели и от тях излиза едно — устройството работи, въпреки че не би трябвало…

Идеята на EmDrive е, че в резонансната кутия се отблъскват множество микровълни, което кара тясната страна на кутията да произвежда тяга и по този начин да движи двигателя. Както споменахме, тестове са показали, че изглежда това работи. Но според познатите ни закони на физиката, това не би трябвало да е така. Според третия закон на Нютон, всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие. Е, къде тогава е действието?

За полети в космоса човечеството използва ракети с гориво — то се запалва, излиза от двигателите и бута ракетата напред. При EmDrive обаче, гориво няма. Изглежда така все едно при пускане на електричество, устройството просто започва да се движи. И така, твърдят някои изобретатели, можем да стигнем до Марс само за 70 дни.

След като EmDrive стана толкова популярен през последните години, NASA назначиха свои инженери от космическия център Johnson, които да проучат двигателя и да разберат веднъж завинаги дали той работи или не. По-рано тази година в интернет изтече информация, че американската космическа агенция готви публикация, в която обяснява своите открития. Вчера пък Science Alert докладваха, че е изтекла и самата статия! Можете да я прочетете тук.

Това, което показва трудът е, че EmDrive всъщност изглежда наистина работи. Тестовете на NASA сочат, че двигателят произвежда тяга в рамките на 1,2 милинютона на киловат, с взети под внимание грешките на измерването. За сравнение, слънчевите платна (подобни ще бъдат използвани от проекта Breakthrough Starshot) генерират тяга от 6,67 микронютона на киловат, което е много по-малко.

Учените подчертават нуждата от допълнителни тестове, които да елиминират възможността резултатите да се изкривяват от т.нар. топлинно разширение. И въпреки че статията е факт, тя не е официално публикуван в престижен журнал документ и до тогава трябва да останем скептични.

Според други новини от по-рано тази година, EmDrive се очаква да бъде тестван и извън Земята. Създателят на т.нар. Cannae Drive (вариант на EmDrive) и главен изпълнителен директор на Cannae Inc Гуидо Фета смята да изстреля устройството в космоса със сателит, където да тества дали то наистина работи. Чакаме!

3 Коментари

  1. Невъзможно…. Петролната индустрия няма да позволи такова нещо да се създаде … за съжаления

  2. Не мисля, че това има общо с петролната индустрия. EmDrive е всъщност двигател за космически кораби, не за наземни превозни средства.

Comments are closed.