Още през май разбрахме, че Nokia ще се завърне на смартфон пазара като марка телефони с операционна система Android. За това ще им помогне сделката за производство с Foxconn и новосъздадената фирма HMD, която е съставена от бивши директори на Microsoft.

Ето че сега в интернет се появи рендер на нов Nokia смартфон – Nokia P1. Очаква се, разбира се, той да е с операционна система Android, но освен това не знаем нищо повече за него – нито характеристики, нито цени. Предполага се, че смартфонът е конструиран от InFocus/Sharp. Ако обозначението P1 започва да ви става познато, това е защото съществува такъв модел смартфон от Sharp – Sharp Aquos P1. По стечение на обстоятелствата, Sharp съвсем наскоро бяха придобити от Foxconn. Предвид лимитираните продажби на Sharp смартфона, е напълно възможно Nokia P1 да е нещо като международен вариант на Aquos P1.

Както споменахме, не знаем нищо повече за Nokia P1. Договорът с Microsoft забранява на финландците да произвеждат смартфони с логото си преди третото тримесечие на тази година, което всъщност току-що започна. Това значи ли да започнем да очакваме Nokia P1 на пазара?