Да изтече доклад за това как Apple се справя с изтичането на информация? Точно така. Това споделиха от The Outline, които са получили достъп до едночасов запис на презентация, насочена към около 100 служителя на Apple. В нея е ставало въпрос за мерките, които Купертино предприемат, за да държат информацията за свои нови продукти далеч от ръцете на блоговете.

Самата презентация е била водена от трима служители от дивизията за глобална сигурност в Apple — директорът на Глобална сигурност Дейвид Райс, директорът по разследванията в световен мащаб Лий Фрейдман и Джени Хъбърт от екипа за комуникация и обучение в Глобална сигурност.

Може би най-интересното е да отбележим, че самият отдел Глобална сигурност в Apple е съставен от бивши членове на ФБР, Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, бивши военни и агенти от Тайните служби.

Презентацията обяснява различните действия, които служители на фабриките, произвеждащи части за Apple продукти в Китай, предприемат, за да споделят информация с обществото. Райс разказва за над 8000 панела, които са били измъкнати в сутиените на жени служители. Обикновено работниците са подбудени да вършат това от финансова облага — предлагат им се огромни суми, за да изтекат данни за бъдещи продукти, понякога надвишаващи неколкократно месечната заплата. В един случай пък наградата е била колкото заплатата на служителя за една година.

Важно е да бъде споделено също така, че работниците във китайските фабрики, сглабящи Apple продукти, не се славят с най-високите заплати… China Labor Watch докладват, че обикновено месечното възнаграждение е около 350 щатски долара.

Много от материалите, които изтичат, биват изнесени от фабриките по интересни начини като пускане в тоалетната и търсенето им по-късно в отходните тръби, или пък изхвърляне през оградите. Всички те след това попадат на пазара за електроника в Шънджън, от където през 2013 година Apple е трябвало да откупят 29 000 свои части, за да не попаднат те в интернет пространството. През 2016 обаче, от 65 милиона произведени части, изтекли били само четири. Това е успех в борбата с изтичането на информация.

Точно за това е била и цялата презентация — сега Apple смятат да приложат същите тактики и при борбата с изтичане на данни от кампусите им в САЩ. Към момента от там изтича повече информация, отколкото от китайските фабрики. Посочени са конкретно двама служители, които са решили развълнувано да споделят за бъдещите продукти на компанията с различни блогове. Не са ясни техните подбуди, нито дали са получили някакво възнаграждение в замяна на споделената информация.