Само ден преди премиерата на новите лаптопи от Apple излиза, че в последния ъпдейт на macOS се крият официални рендери на дългоочаквания MacBook Pro. И какво виждаме от тях? Че наистина както се спекулираше месеци наред, той няма да притежава физически function бутони. Вместо това на тяхно място Купертино са сложили тъч лента, която може да показва различни неща взависимост от това какво приложение ползвате.

Това от една страна звучи много добре, защото замислете се колко често ви се налага да натискате F3? Почти изобщо, нали? С тъч лентата изглежда ще може тези „бутони“ да се програмират като тя ще може да показва и цветен текст и икони.

2016-macbook-pro-touch-id-pannel-2

Другото интересно е, че най-дясната част на тази лента всъщност е Touch ID бутон (все още не се знае дали е механичен), който ще работи за автентикация при пазаруване, отключване и включване на лаптопа. Чудесно! Обаче има и още нещо…

Да, ако сте се загледали в най-горното изображение, новият MacBook Pro не притежава физически Escape бутон. Да, естествено, че не ви се налага да го натискате често, но това не важи за всички потребители. Голяма част от програмистите и инженерите със сигурност ще възстанат, тъй като ESC е един от най-важните бутони при текстовия редактор Vim например.

Лоша работа… Взеха ни аудио жака, а сега и Escape бутона… Какво следва?