Ново приложение има за цел да приобщи Firefox OS към пазарния сегмент. Макар все още да няма много устройства, които да работят с мобилната операционна система на Mozilla, голяма част от потребителите имат желание да изпробват Firefox OS на телефоните си. Преди време това бе достъпно чрез следването на сложни ръководства, което не се хареса на всички потребители. Друг вариант е тестването чрез настолен бразуър Mozilla Firefox, за което ние представихме и подробен видео гайд.

Вече има и едно много разумно ново решение на проблема. Това е b2gdroid – експериментален лаунчър за Android, който позволява изпробване на системата на цял екран. Не е нужно рутване или смяна на ROM-а на вашия смартфон – трябва единствено да изтеглите приложението и да го инсталирате. Една особеност е, че за момента b2gdroid работи само с ARM-базирани устройства.

След инсталиране могат да се ползват приложенията на Firefox OS като Calendar, Email, Gallery, Settings и други. Освен това потребителите имат достъп до Marketplace, откъдето могат да инсталират и други приложения за операционната система. Основните функции на мобилната операционна система са налице, но чрез приложението работата не е много плавна. Има доста бъгове, които се появяват поради конфликт с Android, защото все пак това е експериментален софтуер. Надяваме се, че докато пристигнат нови устройства с Firefox OS, приложението ще се стабилизира достатъчно, за да може да изпитаме максимално системата на Mozilla. Интересно ще е как ще се развие тя, а това приложение дава възможност да се следи напредъка, макар и по-ограничено.

Ако сте любопитни, посетете официалната страница и инсталирайте b2gdroid. Споделете в коментарите Вашите впечатления.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS