Bionic_Eye

Живеем в дни, когато технологиите могат да възвърнат цели сетива. Нови открития връщат зрението на слепи хора, като това бе демонстирано с напълно работещи устройства. Учени по света работят усилено върху протезите на ретината, които хората наричат „изкуствено око“. Водещата разработка от тази категория се нарича Argus II, създадена от американската компания Second Sight. Имплантът е на стойност 145 хиляди щатски долара и в момента се използва от около 80 човека с нарушение на зрението.

ВИЖ ОЩЕ: CICRET Е УМНА ГРИВНА, КОЯТО ПРЕВРЪЩА КОЖАТА НА РЪКАТА ВИ С ТЪЧСКРИЙН


Argus II представлява система от две части: имплант в ретината и камера, която е монтирана в рамката на очила. Камерата използва малък чип, който обработва изображенията, които прихваща. Те се изпращат по безжичен път към импланта, който притежава 60 електрода, предаващи данните към оптичния нерв.

За съжаление, текущото състояние на Argus II позволява единствено различаване на контури на обектите. Цветното зрение също не е възможно. Увредените клетки в ретината не позволяват да се виждат цветовете, но мозъкът има възможността да се адаптира към Argus II. С времето използващите импланта са успели да прочетат текст (макар и с големи букви), както и да пресичат улици и булеварди самостоятелно. Следващото поколение на Argus ще даде възможност за разпознаване на цветове, както и по-подробни изображения.

В Германия паралелно се разработва подобен продукт. Той се нарича Alpha IMS и представлява цялостно изкуствено око. Неговият сензор има 25 пъти повече електроди от Argus II и изпраща сигнал директно до оптичния нерв.

Следващата стъпка е да се прескочи директно „посредникът“, окото, и да се създаде устройство, което да работи директно с мозъка. Това ще позволи да се премахне ограничение на взаимодействие с увредените клетки на ретината. Такава технология ще помогне на хората с увредена ретина (ретинопатия) да имат по-голям шанс да прогледнат.

Бъдещето със сигурност ще даде шанс на хората с увредено зрение. Дори вече се говори и за добавяне на допълнителни възможности, като инфрачервено зрение.