Въпреки че винаги сме смятали, че някои работни позиции ще останат завинаги имунизирани от автоматизацията, изглежда днес никой не е в безопасност от инвазията на изкуствения интелект.

Докато преди години идеята роботите да отнемат работата от хората може да ни се е струвала като плосък сюжет за някой евтин научно-фантастичен филм, през 2017 реалностите са други… Изглежда този сценарии е истински и вече се развива в японската застрахователна фирма Fukoku Mutual Life.

От BBC докладват, че компанията е взела административното решение да освободи от длъжност повече от 30 работника и да ги замести със система на изкуствен интелект, която може да пресмята застрахователните изплащания. С този ход, Fukoku Mutual се надява, че ще подобри нивото на работа с цели 30%.

За да се опитате да разберете това решение ще ви кажем, че фирмата очаква да спести близо 1.2 милиона долара, като замени хората с AI.

Новата система ще бъде движена от новият суперкомпютър на IBM Watson, който наскоро стана доста известен с първият трейлър на филм направен изцяло от AI. Fukoku Mutual ще използва системата, за да събира всякаква информация свързана с плащанията на застраховките, като изкуственият интелект ще чете и медицински картони и всякаква друга информация, стига тя да има общо със здравето.

Fukoku определено не е единствената фирма, която възнамерява да замени хората с роботи. Поне още три застрахователни японски компании бавно изоставят техните работници и започват вместо тях да използват суперкомпютри.

Ако нещата започнат да се развиват така бързо, статистиките показват много плашещи за хората резултати. Близо седем милиона души ще загубят състезанието с роботите за работните места в следващите пет години.

В момента тази преход може да ни се струва много опасен и несъмнено ще има доста лоши последици за човешкото население, но в бъдеще автоматизацията на някои неща може да доведе и до нещо добро.

Като вземем предвид факта, че роботите ще поемат по-досадната работа, свързана с повтарящи се административни дейности, можем смело да заключим, че по този начин хората ще имат повече време да се фокусират върху развитието на нови умения в предишни непознати за тях сфери.