Снимка: ExtremeTech

Не е тайна, че Facebook разчитат на алгоритми и изкуствен интелект, за да подбират информацията, която ни се предоставя в социалната мрежа. Все пак Facebook има около милиард постоянно активни потребители и всичко, което те споделят, трябва някак да бъде сортирано и предадено на останалите.

Несъмнено това изисква невероятни софтуерни разработки и изкуственият интелект на социалната мрежа е това, което го прави. Но как работи всичко?

В края на май, пред голяма публика в Бостън, инженерът на Facebook Андрю Тулох (Andrew Tulloch) излезе на сцената на конференцията ReWork и обясни как работят алгоритмите в социалната мрежа.

“Имаме нещо като огромен корпус от истории, които официално трябва да подредим за няколко милисекунди. Системите [на изкуствения интелект] имаха голямо влияние върху подобряването на класиранията през последните няколко години.”

На първо място трябва да отбележим, че всеки изкуствен интелект е изграден от т.нар. неврални мрежи. Те са изградени да наподобяват човешкия мозък и начинът, по който той обработва информацията. Самият процес се нарича deep learning, или дълбоко обучение. Ето и няколко неща, при които невралните мрежи на Facebook влизат в контакт с всичко, което споделяте в социалната мрежа, така че да помогнат то да бъде правилно сортирано.

1. Разглеждане и разбиране на текст

В днешно време да накараш машина да произнася текст не е особено трудно. Предизвикателството е да успееш да програмираш изкуствен интелект, който да може да прочита и разбира текст. Facebook използва т.нар. обработка на естествен език (natural language processing). Това помага за автоматичното разбиране на семантиката на самите статуси и по този начин те биват подреждани по релевантни начини.

Може би ще ви бъде интересно, че невралните мрежи автоматично сканират текстовете за spam и познатите като clickbait статуси, така че да ги отхвърлят и да ги направят по-трудни за откриване във вашия News Feed. Разбира се, това не винаги работи на 100%, но определено помага да не четем глупости по цял ден.

2. Автоматичен превод

Когато става дума за текст, изкуственият интелект на Facebook помага всички ние да останем свързани, независимо какъв език говорим и на какъв пишем. Системата за дълбоко обучение, интегрирана в социалната мрежа, може да превежда с един клик на мишката между над 100 езика.

“Когато моите приятели публикуват на испански език, наистина е хубаво да не бъда отхвърлен”, казва Тулох. “Мащабът е масивен. Стотици милиони хора виждат преведено съдържание всеки ден.”

3. Разпознаване на обекти в снимки и видео

Това също не би трябвало да ви изненадва, но Facebook може да разбере какво има на всяка една снимка благодарение на своя изкуствен интелект. Системите на социалната мрежа са обучени да могат да разпознават дали на дадена снимка (или видео в този ред на мисли) има човешко лице, пица или куче, например. Ако става дума за лице, то тогава Facebook може да ви предложи да тагнете свой приятел в снимката.

Забелязали ли сте как когато качвате снимки и започнете да тагвате приятелите си в тях, понякога Facebook коректно предлага правилния човек? Това става благодарение на невралните мрежи, които изучават профилните и споделени снимки на различни акаунти, като след това могат да ги асоциират със снимки, качени от други потребители.

Разпознавайки какво има на снимките, Facebook разбира семантиката на представените обекти и лица, така че да може да предложи споделяне на въпросната медия. По думите на Тулох, “Можем да разгледаме историята на снимките ви във Facebook и да опитаме да изберем семантично по-приятните такива за споделяне.”