Косата се влияе не само от диетата и здравето на организма, но и от правилната грижа, която ѝ оказваме. Какво трябва да правим, за да е здрава и красива? Днес ще ви дадем някои основни насоки, към които да се придържате.

Защо топлинната обработка на косата е вредна?

За повечето жени сешоарът и пресата са незаменими елементи от ежедневната грижа. Въпреки това е добре да намалите тяхното използване до минимум. Дръжте сешоара на поне 20 см от главата, като започвате да сушите на най-ниската температура. За да изсушите косата безопасно и ефективно, сешоарът не трябва да стои на едно място дълго време.

Ако косата е дълга, препоръчително е да нанесете термозащитна козметика преди изсушаване на влажна коса, която ще я защити от термичните увреждания. Обикновено те имат леко стабилизиращи свойства, така че след като ги нанесете, не е необходимо да нанасяте пяна или лак за коса.

Забравете за използването на маша или преса. Съсредоточете се върху нетоплинни методи като сатенена ролка за коса. В https://bgqueens.com можете да откриете страхотни оферти за всички тези термозащитни продукти за вашата коса.

Правилно измиване на косата – как и с какво да го направим?

Има жени, които трябва да мият косата си всеки ден, както и такива, които могат да го правят през няколко дни. И в двата случая процедурата е правилна, защото косата трябва да се мие, когато е необходимо – когато не изглежда свежа или когато скалпът е мазен. За измиване използвайте шампоан, съобразен с скалпа (грешка е да го съобразяваме с типа коса). В крайна сметка шампоанът трябва да почисти кожата, да отмие продуктите за оформяне на косата и в случай на проблеми (например пърхот) да помогне да се отървете от него.

Правилната техника на измиване на косата е важна. Трябва да се опитате да почистите скалпа само с шампоан. Достатъчно е просто да използвате върховете на пръстите си с нанесен върху тях шампоан, с леки масажни движения. Грешката, която вреди на косата, е измиването на цялата коса с шампоан, а особено вредно е търкането. След това се появяват заплитания, които трудно се разресват.

Косата трябва да се измие два пъти: предварителното измиване ще разхлаби частиците мръсотия; основното измиване почиства кожата старателно. Водата трябва да е умерено топла – както студената, така и прекалено топлата могат да раздразнят скалпа и да унищожат косъма.

Ако искате да имате здрава и силна коса, спазвайте съветите, които ви дадохме. Така ще се радвате на прекрасна коса години наред.