52738_10151260193389617_279587883_o

Вчера Mozilla Firefox навърши своята десета годишнина и по повод на събитието екипът на браузъра представи някои полезни нововъведения. Концепцията на Mozilla е да се предложат най-добрите решения за опазването на личните данни на потребителите в интернет. Една от основните инвестиции на проекта Firefox е в криптирането на всички лични данни, когато се пристъпва към работа със сайтове, които ги изискват.

В най-новото обновление на Firefox е улеснено влизането в услугата на Mozilla. При Firefox Sync чрез акаунт могат да се синхронизират отметките на Firefox, както и е улеснено намирането на тази възможност от страна на потребителя. Въведени са също и някои ръководства за новите възможности за защита на личните данни. Добавен е също нов бутон за „забрава“, който премахва данните за последните 5 до 24 часа сърфиране. Това е полезно улеснение, защото до този момент беше нужно да се преминава през менютата на браузъра, за да се достигне до тази функция. DuckDuckGo вече е интегрирана възможност за търсене от лентата, която се намира до адресното поле на браузъра. Напомняме, че тази търсачка е една от добрите алтернативи на Google, защото не събира данни за посещението и търсенето на потребителите си.

Новост е Firefox Developer Edition, специално издание на браузъра, който е предназначен за разработчици. В него са включени полезни функции, които улесняват работата при създаването и редактирането на уеб сайтове. Новият браузър бе дълго очакван от разработчиците, защото до този момент, за да се ползват неговите възможности, бе необходимо инсталирането на множество добавки, които забавяха и усложняваха работата. Сега, когато всичко е интегрирано в това специално издание, работата е много лесна. Developer Edition има възможност за интеграция със средите за разработка, което ще спести много време на програмистите.