От коя група хора сте – тези, които обожават да си пукат ставите, или тези, които мразят звука от това до дъното на душата си? Е добре, без значение къде заставате в този дебат, може би ще ви е интересно да знаете кое предизвиква пукането на пръстите.

Според учени, които са изследвали процеса чрез ядрено-магнитен резонанс и други опити, пукането не се получава от самите стави. По-скоро тук говорим за течността в тях, наречена синовиална течност. Когато тръгнете да пукате някое кокалче на ръката си например, течността се компресира и формира в себе си малки мехурчета газ. Много бързо след това мехурчетата се пръсват и за това чуваме този интересен звук, доставящ удоволствие на маниаците на тема „пукане на стави“.

Въпросът обаче е друг – вредно ли е пукането на кокалчетата, или не? На този въпрос учените се опитват да отговорят от години. И въпреки, че до ден днешен няма точен отговор на тази гатанка, един човек може би е успял да намери решение. Много хора (включително и родителите на деца, които си пукат ставите) твърдят, че пукането води до артрит. Доналд Унгер е решил да провери това като е пукал пръстите само на едната си ръка в продължение на 60 години. В крайна сметка той открил, че не е получил артрит на този крайник. За това си „проучване“ той получава награда Иг-Нобел (нещо като пародия на Нобелова награда; връчва се за истински, но донякъде смешни открития).

И така – вредно ли е пукането на пръстите на ръцете за здравето ви? Най-вероятно не, стига да не го правите пред някой, който мрази звука толкова много, че да му се прииска да ви убие…