Снощното събитие на Apple в новия Steve Jobs Theater бе интересно. Видяхме няколко нови продукта, между които Apple TV 4K, Apple Watch Series 3 и не два, а цели три нови iPhone устройства. Техните имена са съответно iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X. От Купертино наблегнаха, че последният се казва „Айфон тен“ [десет; бел. превод]. Освен това изглежда пропуснахме iPhone 7s и iPhone 7s Plus и това е по няколко причини.

Погледнато реално, iPhone 8 всъщност е iPhone 7s, но както споделят от The Verge, именуването е маркетингова стратегия. Тази година Samsung представиха Galaxy S8 и Galaxy Note 8, така че дори името на новия смартфон от Apple трябва да е равностойно с това на корейците, ако искат да привлекат повече клиенти. На фона на Galaxy S8, iPhone 7s звучи като вече стар модел.

И ето че стигаме до големия въпрос — ако имаме iPhone 8 и iPhone X (който се произнася „десет“), къде остана iPhone 9?

Отново по думите на The Verge, iPhone X е всъщност юбилеен смартфон, честващ кръгла годишнина от дебюта на първия iPhone през 2007 година. Да, той е жестокият и иновативен нов модел, но самото му именуване като iPhone X, а не iPhone 10 показва, че той не следва тенденцията с поредните номера.

Може би с този iPhone Apple започват нова ера? Или пък и те като Microsoft пропускат цифрата 9 друга причина? Не е много ясно. Интересно е обаче да спекулираме как ще се казват следващите модели iPhone, предстоящи догодина — iPhone 8s и iPhone 8s Plus? iPhone Xs? Или пък все пак през 2018 година ще се появи и iPhone 9? Още е рано да се каже, но спекулациите и слуховете със сигурност ще започнат още преди края на тази година.