iPhone 5S без съмнение е едно от най-интересните устройства за 2013 година. Макар тези междинни модели, които пуска Apple да нямат чак толкова много иновативни добавки, с 5S компанията представи едно интересно решение за сигурността.

Всъщност, колко са защитени нашите телефони? На всички ни е ясно, че тези пароли и шаблони, които слагаме на телефоните си са нещо елементарно, което по-скоро ще забави нашия крадец, ако той все пак разбира от тази технология. Поради тази причина Apple въведе в своя най-нов модел сензор, който да разпознава нашите отпечатъци и по този начин да защити информацията в телефона. Както се и досещате, това само стимулира хакерите, които отново показаха, че няма нещо, което да не може да се отключи или хакне.

Във видеото ще видите как един доста притеснен и треперещ младеж от Chaos Computer Club прескача тази “висока степен на сигурност”, като използва само снимка с висока резолюция от пръстов отпечатък на потребителя, взет от стъклена повърхност. След това е отпечатана на лист латекс. Това е възможно благодарение на по-високата разделителна способност на пръстовия отпечатък на този сензор, в сравнение с тези, използвани досега.

И така, все още ли вярвате, че SMS-те ви с гаджето са защитени и няма да може да ги види никой? Е, помислите отново, защото телефончето ви може да попадне в ръцете на някой “спец” и тогава става лощо.