Twitter-and-Syrian-Electronic-Army-go-to-battle1

Вчера сутринта канадският сайт на CBC News, както и много други медии, бяха недостъпни за своите читателите. На мястото на главната страница се появи съобщение с надписа „Бяхте хакнати от Сирийската електронна армия (СЕА)“. Тази престъпна групировка не беше доста известна до този момент. Нейните жертви са предимно медиите, които разпространяват съобщения за конфликтите в Близкия изток.

ВИЖ ОЩЕ: ЦЕНЗУРАТА В ИНТЕРНЕТ ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА

СЕА е организация, която поддържа режима на Басар ал-Асад. Установено е, че групата е разположена основно в част от университети в Сирия, но някои от нейните членове имат и връзка с ливанската Хизбула. СЕА отрича да следва заповеди от правителството на Сирия, но споделя информация с него, свързана с някои от жертвите на хакерите.
Групата се цели също така и към лица, които са свързани с чужди държави, както и техните военни подразделения.

Някои от по-знаковите атаки бяха срещу световната агенция Ройтерс. СЕА атакува също и Washington Post, CNN, Time и New York Times през август 2013 г.
Групата си поставя за цел „да покаже истината за Сирия“ чрез престъпни действия срещу западните медии. Много експерти считат престъпното посегателство и като пропаганда. Основният метод за постигането на целите им е използването на т.нар. „социално инженерство“. Това е метод за престъпно убеждаване на администратори и работещи в организациите доброволно да предадат пароли и други средства за достъп на престъпниците. СЕА използват фалшиви имейли и други измами, за да излъжат работещите в медиите.

Атаките им са особено изпипани, те са успявали да засегнат множество сайтове едновременно. Това е благодарение на разкриване на уязвимости в услуги, които се използват на няколко места. Макар че медиите винаги са успявали да се възстановят бързо след атаките на СЕА, те оставят сериозна заплаха за разпространението на информацията. Подобна престъпна организация може да бъде особено опасна и в близко бъдеще, ако продължи да набира последователи.