Най-важните животински организми, които изпълняват една от основните функции в биосферата може да не изглеждат вълнуващо, когато става въпрос за движение. Растенията, гъбите, коралите, планктоните и микроорганизмите правят живота на Земята възможен, чрез един сложен биохимичен процес. Подобно на всички живи същества те са динамични, мобилни и принципно имат същите свойства за движение като нас. Те растат, възпроизвеждат се, разпространяват се, търсят източници на енергия и бягат далеч от неблагоприятните условия. Въпреки това скоростта им не е в синхрон с нашите възприятия. Мозъците ни са свързани, за да разберат и следват бързи и динамични събития по-добре, особено тези, които се случват при скорости близки с нашите. В един свят на „зашеметяващо бързи“ хищници и бягаща плячка, където всичко отнема минути, часове или дни е доста трудно да се забележат всички промени в този процес.

Даниел Стоупин, докторант в университета в Куинсланд, Австралия, е създал зашеметяващо видео, което ще отвори очите за това колко малко знаят повечето от нас за многото и различните форми на живот, които има на Земята . Неговото видео „Slow Life“ съчетава хиляди кадри в близък план на красиви корали, разкриващи ежедневните им движения по начин, който сякаш ги прави да изглеждат като че ли от друга планета.

Бавният морски живот е особено загадъчен. Колоритни и странно изглеждащи, но изключително важни за околната среда, коралите и гъбите са сред тварите на планетата, за които знаем доста малко. Наясно сме с някои битове за тяхната биохимия, взаимодействията на корали със zooxanthella водораслите, жизненият им цикъл и систематиката им. За съжаление е трудно да се каже какво не знаем за останалата част и по-специално, когато става дума за взаимодействията с други организми, които се случват в продължение на дълги периоди от време.

Видеото на Даниел е невероятна комбинация от макро, водни и Time Lapse методи от фотографията, които никога не сме виждали преди. И това е така, защото коралите в това видео са показани при скорости, които повечето от нас никога не са виждали, освен може би по Discovery. Тези организми се движат твърде бавно за нас, което си е самата истина и е невъзможно да забележите това, което правят.

Може би не знаете, но коралите и гъбите в тези клипове имат доста близки до нашите нужди, но също така те са изключително важни за океанските среди. През деня най-твърдите корали са красиви и цветни. Техните полипи съжителстват в симбиоза с водораслите и зависят от светлината за хранителни вещества, произвеждани от техните фотосинтезиращи симбионти. През нощта тези полипи се отварят като цветя, но за разлика от цветята те се превръщат в свирепи хищници, разширяващи своите пипала или обръщайки вътрешностите си, за да могат да достигнат колкото се може повече храна. Кораловите колонии понякога влизат в жестоки битки, като победителят е обикновено вида, който смила по-бързо храната или се противопоставя по-добре на храносмилателните ензими на нападателите си.

Голяма част от тяхното ежедневие е свързано с това да се отърват от всякакви неща, които падат върху тях. Всякакви утайки, пясък, тиня и т.н. блокират слънчевата светлина и постоянно ги заравя в боклуци. Някои корали като членове на Fungia могат да се справят и с нещо по-големо и екстремно от песачинки. Те могат да се изровят, дори ако са заровени дълбоко в пясъка.

Е, не знам дали тази информация ще ви помогне малко повече да опознаете тези твари, защото и аз самият не съм биолог и ми беше интересно да разбера и видя малко повече за тях. Информацията е базирана на написаното от Даниел и е съчетана с малко добавки от мрежата. Ще се радвам, ако някой може да добави още нещо, което би било интересно за всички ни и е свързано с описаното до този момент. Лично мен това видео ме подтикна да разбера малко повече за коралите и очевидно интересния им начин на живот.