court-photo

Съдебното дело между Oracle и Google продължава с пълна сила. Първоначално то започна през 2010 година с обвинение срещу Google за нарушение на авторското право. Причината бе използването на технологии от Java в операционната система Android. Всички се надявахме на край през месец май 2012, когато съд реши, че програмните интерфейси на Java не могат да бъдат подложени под общото законодателство за авторското право. Тогава Oracle реши да обжалва решението на по-висока инстанция и се стигна до решение на Апелативен съд. То даде възможност на Oracle да постави още веднъж обвинението си срещу Android и Google.

Върховният съд днес отхвърли жалбата, която Google пък от своя страна подаде в отговор на последното решение. Това означава, че делото ще се гледа в апелативен съд, който да отсъди финално решение. Върховният съд не коментира своите мотиви за пренасочване на делото.

В съобщение към медиите Google съобщава, че „ще продължи да защитава възможността за съвместимост, която позволява иновации и конкуренция в софтуерната индустрия“. Oracle изказват мнение, че решението е „победа за иновациите и технологичната индустрия, които разчитат на защитата на авторските права, за да осигурят иновациите“.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS