usb-port-type-c

USB (Universal Serial Bus или универсална серийна шина), най-популярния стандарт за директна връзка между различни устройства, ще получи нова версия за пръв път от създаването си през 90-те.

Новата версия на USB, на име Type-C, има за цел да предостави единен стандарт, който да се използва за пренос на данни и енергия от абсолютно всички устройства, като десктоп компютри, лаптопи, телефони, таблети, игрови конзоли и др. Новият конектор ще бъде значително по-малък и ще може да се използва и от двете му страни по подобие на Lightning port на Apple. Крайните характеристики и дизайн на Type-C все още не са готови, а това което знаем със сигурност е, че стандартът ще бъде базиран на USB 3.1 и ще поддържа скорости от 10 Gbps. Изображенията генерирани от служители на Foxconn, една от компаниите които работят по стандарта, най-вероятно са много близки до крайният вариант.

usb-type-c-first-image.0_standard_1020.0

Познатите ни USB вход/изход конектори имат няколко разновидности, но в пъти най-популярните сa Standart A и Micro USB. Standart A е традиционният USB, който може да бъде намерен на всеки съвременен компютър, а Micro USB се използва от всички съвременни мобилни устройства (с изключение на тези от Apple).  Макар и скоростите на пренос на данни да са се повишили спрямо 90-те, дизайнът на конекторът е останал непроменен. Новият стандарт трябва да бъде готов до края на 2014 г.