Apple Watch е часовникът, който всички фенове, хейтъри и компании очакват да видят на пазара. Кой с идеята да го оплюе, кой с нагласата, че ще си го купи, а някои го очакват, за да си сверят собствения часовник. Всеобща тайна е, че Apple налагат голяма част от тенденциите на пазара и почти всички ги копират за нещо, но определено всички се сравняват с тях, когато стане дума да пускат даден продукт.

ВИЖ ОЩЕ: Live Blog: Apple Watch събитие

В понеделник ще видим Apple Watch и това е сигурно. От Купертино вече обявиха официално този ден и дори през последната седмица подготвяха стабилно залата, където ще се проведе всичко. Все още има много неизвестни около този часовник и макар Тим Кук и компания да казаха доста неща за него на предишното събитие, голяма част от функционалностите му, както и цените, остават в тайна.

Приложения

Според Трип Чаудри, съосновател на Global Equities Research, всеки потребител с iPhone рано или късно ще иска да си закупи Apple Watch. Той мисли, че часовникът е страхотна платформа за разработчиците и смята, че приложенията за него ще бъдат основен фактор при покупка. Чаудри пише още, че цената няма да бъде проблем с версията Apple Watch за 350 долара. Според него всеки средностатистически потребител с iPhone има инсталирани около 65 приложения на своя телефон и изчислява, че хората ще имат около 100 приложения на своя часовник.

https://www.youtube.com/watch?v=CPpMeRCG1WQ

По думите на Трип Чаудри, при излизането на пазара за Apple Watch ще има около 100 000 приложения, като тези изчисления са направени, след като той е присъствал на шест “Apple Watch-Kit Нackathon„. Според анализатора потребителите ще получат 100 различни устройства в един пакет, а с плащането на 350 долара за часовник, те реално ще платят по 3.50 долара за „устройство“. Може би тези цифри са преувеличени, но няма как да знаем преди официалното пускане на устройството.

Все още не знаем дали ще има отделен Watch App Store, или всичко ще си е в iTunes, както е и сега. Може би с времето, когато приложенията за часовника станат повече, компанията ще създаде отделен онлайн магазин, но това все още е само спекулация. Хубавото е, че разработчиците наистина имат инструментите, с които да правят приложения, вече няколко месеца. Имайки предвид популярността на Apple Watch, със сигурност стартът му няма да бъде с празен магазин за приложения. Компанията има интерес да насърчава разработчиците, а най-изявилите се вероятно ще бъдат включени и в самата презентация в понеделник.

Аксесоари

Сам по себе си Apple Watch е аксесоар, но реално и той ще има свои аксесоари в лицето на различните каишки. Това е нещо нормално за такива устройства, но тук възникват няколко въпроса. Все още не се знае дали ще може да се сменят, кои ще могат да се купуват и колко ще струват. Почти сигурно е, че спортните каишки ще могат да се купуват, тъй като те не са нещо особено и няма да е особено голям проблем да се продават. Проблемът идва с кожените и металните, които са доста по-специфични и скъпи. Възможно е да е непрактично да се продават и тук остава да чуем какво ще каже Кук по темата.

Ако не друго, може да сме сигурни, че ще се намерят производители от трети страни, които ще направят имитации, а може да има и такива, които да си партнират с Apple, но това вероятно пак ще е за по-обикновените каишки. Тези, които трябва по някакъв начин да си взаимодействат с часовника, със сигурност ще останат дело на ябълката.

Цена

Apple официално обяви, че Apple Watch ще започне да се продава от април. Това бе изявлението на Тим Кук, който добави, че компанията разделя годината на три четиримесечия и в първото очевидно ще видим най-очаквания и коментиран часовник. Принципно Apple прави голямо изключение, обявявайки датите за пускането на нов продукт по време на финансовия разбор на годината, който между другото се оказа доста розов за ябълката. Благодарение на огромните продажби на двата флагмана и сериозното присъствие в Китай, Apple отново показва, че е номер едно.

Кук не спомена нищо за цените, освен че ще започват от 349 долара. Според данни, за които ви споменахме преди време, те може да достигнат и до 4000 долара. Apple Watch ще има три разновидности – Apple Watch, Apple Watch Sport и Apple Watch Edition. Часовникът ще бъде наличен в различни цветове и материали. Потребителите ще могат да изберат по-спортен модел със силиконова каишка или луксозен вариант, изработен от 18-каратово злато.

Според Джон Грубер от Daring Fireball, стандартната цена на Apple часовника ще има средна стойност от около 1000 щатски долара, което звучи като разумно предположение, ако живеете в САЩ, но за нас е изключително висока цена. Той също така предполага, че Apple Watch може да започне и на по-ниска цена, от около 700 долара, но може да скочи до над 1000 долара.

Колко тогава ще струва 18-каратовият златен Apple Watch Edition модел? Много се спекулира, че неговото ценообразуване може да бъде близко до това на стандартния аналогов часовник от висок клас. Грубер в това отношение поставя цена между 10,000 и 20,000 долара. Марко Армент от друга страна пише в своя блог, че той се съмнява в тези високи предположения и реалното ценообразуване ще е около 5,000 долара.

[cquote]Всичко на всичко, у нас може да го видим стартово за около 2500 лв.[/cquote]

Имайки предвид прогнозите за цените на този аксесоар, които са приблизително около 1000 долара, и ако предположим, че са наполовина достоверни, значи че Apple Watch може да се продава за около 500-600 долара в САЩ. Спомняте си какво стана с iPhone 6, който у нас стартово беше с двойно и дори тройно по-високи цени, нали? Е, мисля, че схванахте идеята, а и това е проста математика, базирана на предположения. Всичко на всичко, у нас може да го видим стартово за около 2500 лв.

Доставки

Apple е поръчала на азиатските си доставчици за първото тримесечие 5-6 милиона бройки от трите модела на умния часовник Apple Watch, съобщава Wall Street Journal, цитирайки източници, запознати със случая. Тайванската Quanta Computer Inc е започнала масовото производство на устройството по-рано тази година, за да бъде готова с пускането му на пазара през април.

Половината от тази поръчка е за Apple Watch Sport, който е и най-евтината версия от всички предлагани. Вторият модел, Apple Watch, се очаква да достигне до 1/3 от продукцията, казва източникът на WSJ. Поръчката за най-скъпия вариант, Apple Watch Edition, е сравнително малко за това тримесечие, но Apple планира всеки месец неговото производството да е повече от 1 милион бройки. Анализаторите смятат, че търсеното на умния часовник ще бъде доста голямо, особено в Китай, където американската компанията е все по-предпочитана от потребителите.

За съжаление не се знае повече по темата, освен това, което от Wall Street Journal са успели да изкопчат. Това е още един въпрос, който ще интересува всеки, без значение дали има или няма пари да си купи Apple Watch. Обикновено България не е сред първите държави, които успяват да се докоснат до нов продукт на Apple, а фирмите, които намират начин да го доставят, го правят на безобразно високи цени.

 MacBook

Не е изненада, че всички се надяваме да видим и нов MacBook, наред с Apple Watch, и това събитие ни се струва като най-добрия момент това да се случи. Все още не е ясно дали тази година ще видим съвсем нова линия MacBook, или просто наследник на MacBook Air.

Колегите от 9to5Mac разкриха подробности около новото устройства на американската компания, идващи от източници, използвали прототипни версии на компютъра. Какво ново да очакваме?

Както може да видите на изображенията, които не са реални снимки, страничните рамки при 12-инчовия MacBook Air са по-тънки, за да може по-големият дисплей да бъде приложен в размерите, които имаме при 11-инчовия модел. Видими промени има в клавиатурата, която вече е от край до край по цялата ширина на лаптопа и чиито бутони са разместени на места, а също така са видимо по-близо един до друг. Това решение е взето, за да може устройството да бъде колкото е възможно по-тясно. Над нея имаме 4 обновени говорителя, които също така ще служат като вентилационни отвори за охлаждане при по-високо натоварване.

Тракпадът е обновен – той е с приблизително същата ширина като този при 11-инчовата версия, но разстоянието между него и клавиатурата видимо се е стопило. Освен това потребителите няма да могат да кликват на него, както е при останалите модели MacBook Air.