За щастие, нашата планета Земя, не е в близост до някоя черна дупка. Най-близкият кандидат-убиец A0620-00, е на около 2 800 светлинни години от нас. Тази черна дупка е избрала да обитава друг ‘космически квартал’, но това не означава, че не може да бъде смъртоносна за нас.

След като една звезда изригне и се превърне във всмукващата всичко дупка, или две звезди се обединят и направят същото, се отделя страхотно количество енергия под формата на гама-лъчи. Озоновият слой около Земята ни защитава от въпросните лъчи, които се излъчват от слънцето. Един такъв взрив, наречен още – свръхнова, обаче е много по-мощен и ще изпече частта от нашата планета, с която осъществи контакт. Гама-лъчите са способни да разрушат и ДНК в клетките ни.

Вече, може би, разбирате, защо тези взривове са толкова опасни и биха заличили цялата планета, ако ни достигне. За съжаление, ако такова смъртоносно чудовище идва към Земята, няма как да се спасим. Експлозии от този вид се движат със скоростта на светлината, затова нямаме никакъв шанс срещу тях. Смята се, че може би свръхновите са причината, поради която не можем да открием живот на други планети… Може такива да е имало, но да са били достигнати от такъв чудовищен взрив.

Но не се тревожете сега за тези гама-взривове… Докато и ако нещо такова стигне до нас, се надяваме, че вече учените ще са открили начин да се справим с такава огромна за човечеството заплаха.